Brandchefen hyllar personalen, allmänheten och Härryda kommun efter insatsen vid Willyshuset


Jonas Bengtsson 2023-06-14

Inga personer kom till skada under förra helgens brand i Landvetter.
Bild:Läsarbild
Inga personer kom till skada under förra helgens brand i Landvetter.

HÄRRYDA | Under fredagseftermiddagen 9 juni fick Räddningstjänsten Storgöteborg larm om brand i ett flerbostadshus i Landvetter. Inga personer ska ha skadats i den omfattande branden på vindsvåningen. Insatsen pågick fram till lördagsförmiddagen.

– Vår brandpersonal gjorde ett fantastiskt jobb. Det var inga lätta miljöer med att hantera en sådan hög höjd och värme, säger insatsledaren Stefan Karlsson.


 

Stefan Karlsson, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg, om händelsen vid Willyshuset.

– Det vi möttes av var brand på översta vindsplan med spridning längs med hela vinden mot torget. Och sen likadant i sidled i huskroppens förlängning. Så det var ett intensivt arbete att börja med. Men vi fick till bra med resurser, framförallt höjdfordon, så vi kunde jobba effektivt mot det som var på vinden.

– I ett senare läge när vi konstaterar att det är betongbjälklag ner mot övriga lägenheter så kan man ha en lite annan taktik. Som att vara lite sparsam med vatten och försöka undvika vattenskador så mycket som möjligt och jobba mot takfot.

Senare samma eftermiddag var läget i princip under kontroll. Därefter arbetade man under hela fredagskvällen med att komma åt alla glödhärdar och brandhärdar. Insatsen avslutades under lördagsförmiddagen den 10 juni vid tiotiden.

– Den planen vi la kunde vi hålla och lyckades begränsa skador ner i huset. De flesta lägenheterna är bara lite påverkade. Likadant med affärsdelarna på bottenplan, de kunde återuppta mycket av sina verksamheter redan dagen efter, säger Stefan Karlsson och fortsätter:

– Jag är väldigt positiv till kommunens medverkan, försäkringsbolagets agerande och givetvis till vår personal med brandkillar och tjejer som sliter hårt med de uppgifterna de får tilldelade. Det var inga lätta miljöer att hantera en sådan hög höjd, och samtidigt var temperaturen som var ute varm. Vi är även väldigt tacksamma för många privata aktörer som bidrar och hjälper till. Så det är en positiv känsla från den här insatsen, trots att det såklart är en tråkig händelse.

Vet man vad som kan ha orsakat branden?
– Inget som jag vill spekulera i. Polisen gör ju en teknisk undersökning, innan den är klar så ska jag inte ha några åsikter om det.

Senaste veckan har det även varit flera bränder i skogar och fastigheter runtom i kommunen och närområdet.

– Läget just nu är under kontroll, men besvärligt. Som i söndags var det nästan 60 larm i hela förbundet. Mycket av det var ju brand i skog och mark. Samtidigt pågår det även mycket arbete med att samla in slang och materiel från de tidigare bränderna. Så vi har mycket att göra just nu och så kommer det att förbli ett tag framöver.

Har du någon uppmaning till allmänheten?
– Det är att vara observant på eldningsförbudet och tänka till riktigt ordentligt innan man nyttjar öppen eld. Befinner man sig i skog och mark och ser något i tidigt skede så vill vi naturligtvis ha reda på det så fort som möjligt.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.