45-årig man från Härryda får fängelse för grov rattfylla


Denny Bågenholm 2022-08-25


HÄRRYDA | Mannen hade 1,9 promille i kroppen då han greps på Fredåsgatan i Krokslätt, Mölndal. Han döms till fängelse för att ha framfört en lastbil under påverkan av alkohol. Mannen erkänner brott men hävdar att han kört sin Range Rover Sport SUV och det är inte att jämföra med en lastbil.

Den dömde har varit ute och rastat sin hund på kvällen 11 mars och ser en ledig parkeringsplats närmare sin lägenhet. Han har vid tillfället druckit runt tre starköl (7,2%) knappt tio minuter tidigare. Han flyttar bilen till parkeringsplatsen utanför lägenhetshuset och väntar på att hans flickvän ska komma ner. Därefter kommer polisen efter att ett vittne ringt larmnumret. Bilnycklarna sitter då inte längre i tändningslåset och bildörren är öppen.

Ett vittne har i huvudsak uppgett följande. Hen var på väg för att hämta upp sin vän med bil och såg en man med hund. Han gick instabilt och ramlade vid ett flertal tillfällen på väg till sin bil. Mannen gick därefter runt bilen, satte sig i förarsätet och försökte starta bilen. Hen tänkte att mannen måste ha druckit alkohol och ringde därför polisen. Mannen körde runt kvarteret där han stannade och sedan stoppades av polisen.

Mot bakgrund av mannens höga alkoholkoncentration i blodet finner tingsrätten att det i allmänhet måste ha förelegat en trafikfara. Körningen har skett i ett tätbebyggt område där flera andra bilar varit parkerade och under en tid på dygnet där andra trafikanter, i vart fall vittnet, varit på platsen. Det är vidare inte otänkbart att det vid den tidpunkten på dygnet rör sig människor i området, vilket också talar för faran i körningen. Tingsrätten finner vid en samlad bedömning att det saknas omständigheter som motiverar att frångå presumtionen för fängelse. Påföljden ska därför bestämmas till ett kortare fängelsestraff. Hovrätten fastställer Tingsrättens dom på en månads fängelse.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.