SM-tävlingar i BMX cykling i Lerum under helgen


Denny Bågenholm 2022-07-01

Åtta cyklister är med i varje heat över den kuperade banan.
Bild:Andreas Myrin
Åtta cyklister är med i varje heat över den kuperade banan.

SPORT | För första gången arrangerar Lerums Cykelklubb svenska mästerskap i BMX cykling på sin bana vid Aspen. På lördag är det SM tävling som startar 13.00 och på söndag är det vanlig tävling med start 10.30, det är fri entré båda dagarna.

Johan Martinsson är ordförande i Lerums Cykelklubb och det är mycket som ska fixas dagen före tävlingarna.
– Just nu är det tre personer på plats för att fixa med banorna, det fylls på med stenmjöl, man paddar, krattar och vattnar banan. Det ska komma lite regn ikväll och det är perfekt för då är banorna extra snabba imorgon.

Var går tävlingarna
– Vid vår bana på seglarvägen i Lerum, man svänger vänster i rondellen vid Coffee Station innan Aludden och åker parallellt med motorvägen. Det kommer finnas Café och det är fri entré för alla.

Hur går ett heat till?
– En bana är mellan 300 - 400 meter och vår är 325 meter, den kräver mycket teknik och inte bara kraft. Det är åtta åkare som startar samtidigt, man kör ett varv och sedan går man vidare på placering, ej tid. Man har tre heat på sig och sedan går de bästa vidare till nästa omgång. Det är ganska trångt och det går fort så det kommer bli spännande heat. Det är ca 175 tävlande båda dagarna.

Hur ser det ut med medaljhopp?
– Vi har absolut lite kandidater som kan ta medaljer. John Pettersson i 17+ klassen har gjort fina resultat under våren, men det finns även andra som kommer vara med och slåss om topplaceringar.

Hur började du själv med BMX cykling.
– Min äldsta son började 2015 och då började jag med, det finns motionsklasser så det går att cykla långt upp i åldrarna. Det som skiljer mellan klasserna är att motionsklassen använder “cruising” cyklar som har 24 tums däck, tävlingsklasserna körs på 20 tums däck, avslutar Johan.

– Tävlingen på söndagen körs med tre heat/grundomgångar och därefter är det en paus som följs av semifinaler, som följs av ytterligare en paus och därefter finaler. Ett heat tar cirka 30-45 minuter och då får man se alla klasser köra, från 6-åringar till elit. För att inte riskera att komma mitt i en paus så är det säkrast att komma i början av tävlingen då vi kör grundomgångarna mellan cirka 10:30-12:45. Finalerna är runt 13.00 på söndagen, säger Maria Nilsson.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.