Sävehof vinner första semifinalen


Denny Bågenholm 2023-05-04

Sävehofspelarna tackar varandra efter matchen och segern över Ystad med 31-26.
Bild:Denny Bågenholm
Sävehofspelarna tackar varandra efter matchen och segern över Ystad med 31-26.

SPORT | Det är en kamp över fem ronder om vilket lag som tar sig till SM-final om några veckor. Sävehof har laddat under landslagsuppehållet för att knäcka förra årets semifinalmotståndare Ystads IF. Elias á Skipagötu har däremot tagit sina Färöar till ett historiskt EM som spelas nästa år. Har han kraft kvar för Sävehof?

 

Elias á Skipagötu börjar med att göra första målet och sen rullar det på, när matchen är slut har han gjort 12 mål varav fem på straff, och ett antal assist så nog är han stekhet och vill vinna ett nytt guld innan flytten går till Kiel nästa säsong. Nu är han inte ensam i laget som vill vinna ett guld vilket de 2000 åskådarna fick se i en underhållande match i Partille Arena.

Sävehof tar ledningen med 3-1 innan Ystad reducerar och kvitterar. Under första halvlek följer lagen varandra åt där det är ledning med ett mål för vardera laget ända fram till matchminut tjugo där Sävehof skaffar sig en tvåmålsledning. Fram till dess har Sävehof saknat sina snabba kontringar och Simon Möller har en tung första halvlek där han bara har två räddningar. Trots detta kan Sävehof gå till pausvila med ledning 15-13.

Den andra halvleken är snabbare och Simon Möller börjar få tag i lite bollar. Efter 38 minuter hade hemmalaget skaffat sig en fyramålsledning till 20-16 och Sävehof börjar kännas lite starkare. Några minuter senare är ledningen uppe i fem bollar och Ystad börjar chansa lite mer och det ger resultat. Med 12 minuter kvar står det 24-22 när Ystad drar på sig en utvisning och Felix Möller och Alexander Westby gör två snabba mål. Kim Andersson i Ystad tappar två bollar i anfall och Sebastian Karlsson får lägga in 27-22 och Oscar Carlén tvingas till en timeout.  Ystad minskar avståndet till fyra bollar men närmare än så kommer inte bortalaget. Det blir en komfortabel seger med 31-26 och Sävehof tar kommandot med 1-0 i matcher där semifinal två spelas på måndag 8 maj i Ystad.

Efter matchen är Michael Apelgren nöjd men tonar ner favoritskapet precis som mot Eskilstuna GUIF senast, och det hade han nog gjort om Sävehof mött HP Warta också, det är en del av Michaels retorik.
– Det kändes tight, men vi var lite i förarsätet hela tiden.Vi visar bra glöd och är klart bättre än förra året. Vi måste vara helt maxade för att slå Ystad för de är mästare. Vi tror att vi kan slå dem trots att vi tappat några tunga pjäser sedan förra året. Vi vill verkligen vinna i år.

Lite kontringar och svagt målvaktsspel i första halvlek, och bättre i andra?
– Tycker halvlekarna är ganska lika men Simon är sitt rätta jag i andra och det var väldigt positivt att han klarade av att vända det, vilket inte är så lätt i en slutspelsmatch. Vi är egentligen riktigt bra i första och med några räddningar till hade vi haft ledningen med 5-6 bollar.

Elias á Skipagötu?
– Det är jättekul att se. Klart att han har enormt höga förväntningar på sig och att han är revanschsugen efter förra årets semifinal. Han ska vara med och leda det här laget till guld, det är klart han vill ta det här laget till final.

Även den så omtalade Elias á Skipagötu kom till tals efter matchen, numera på perfekt svenska.
– Vi startar bra, leder med några mål. Sedan kommer de närmare i slutet på första. Andra är vi klart bättre och jag tycker vi gör en jättebra match.

Ny match redan på måndag?
– Det kommer bli jättesvårt, Ystad är seriens bästa lag och på hemmaplan kommer det bli jättesvårt, men vi kommer göra allt för att vinna, säger Elias som också gått Michael Apelgrens “underdog” skola. 

Målgörare:
12 Elias á Skipagötu, 4 William Moberg Andersson, 3 Felix Möller, 3 Sebastian Karlsson, 3 Sebastian Spante, 3 Gzim Salihi, 1 Adam Blanche, 1 Alexander Westby, 1 Olí Mittun.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.