Sävehof är klara för SM-final

Denny Bågenholm 2023-05-12

Det var bara för Ystadsspelarna att kapitulera frö Sävehofs trollkarl från Föröarna. Elias á Skipagötu visar åter vilken briljant spelare han är.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Det var inget snack när Sävehof krossade Ystad med 37-27 i Partille Arena inför 2350 åskådare. Det var inte Oscar Carléns bästa födelsedag och Ystads tränare plockade av sig mikrofonen samtidigt som klacken sjöng “ja må han leva”.

– Bästa stämningen någonsin, sa åttamålsskytten Elias á Skipagötu efter matchen.

Det var rejält tryck redan innan matchen och när domaren blåste igång den gick hemmalaget på knockout direkt. Det stod 4-0 efter fyra minuter och redan då kändes det som att de sista minuterna i senaste matchen fortfarande tyngde Ystadsspelarna. Bortalaget repar sig något men det skiljer alltid minst två mål mellan lagen i första halvlek. Sävehof visar upp hela sitt register och om någon spelare kör fast är det bara att ge bollen till Elias á Skipagötu som gör åtta mål och har åtta assist. Simon Möller har en bra dag i målet med sina 35 procent och om inte Elias gör målen är det linjespelaren Felix Möller med sina sex fullträffar eller Sebastian Karlsson på kanten med sina sju mål som får Ystad att sucka djupt när Sävehof ökar avståndet till 17-12 i paus.

– Att vi fick den starten på matchen betydde jättemycket, säger huvudtränare Michael Apelgren på Sävehofs webbplats.

Trots ledningen i paus är det ändå spänt på läktarna i början av andra halvlek då alla vet att det kan gå fort i handboll. Men den här kvällen finns det inget som kan hota hemmalaget, då allt går Sävehofs väg och publiken är som i extas. Sebastian Karlsson kontrar in två snabba mål till 20-12 efter bara två minuters spel och efter 40 minuter ser han till att ge Sävehof en tiomålsledning, då sätter sig Kim Andersson på bänken för gott denna kväll. Som mest leder Sävehof med 15 bollar när det är fem minuter kvar och då tar Oscar Carlén av sig mikrofonen och Kamikazes sjunger “ja må han leva” eftersom han fyllde 35 år under dagen. Ystad får respass, Sävehof tar revansch från fjolåret,  och klacken sjunger “hurra, hurra, hurra, hurra” och Sävehof är åter klara för SM-final.

Förra säsongen blev det uttåg i semifinalerna mot just Ystad. Nu blev det 3-0 och Michael Apelgren menade att revanschlustan var en stor drivkraft.
– Man märkte hur mycket alla jagar revansch på förra årets förlust. Vi var jättehungriga på att ta den här matchbollen, hade vi inte vunnit i dag så hade det blivit blytungt och kanske en match fem senare.

SM-finalen som kommer spelas mot antingen Hammarby eller Kristianstad där spelas match fyra ikväll och Kristianstad leder med 2-1 i matcher. Det brukar inte spela så stor roll vem man får möta om man frågar spelarna fast just i detta fallet är det kanske en fördel med Hammarby då Sävehof får hemmaplansfördel eftersom Hammarby kom efter Sävehof i serien. Blir det Kristianstad blir det bara två hemmamatcher eftersom Kristianstad vann serien. Å andra sidan vann Sävehofs sina båda matcher mot IFK i serien men förlorade både i Svenska Cupen och på bortaplan under säsongen mot Hammarby.

– Det hade varit kul med Hammarby som ändå ligger mig varmt om hjärtat, sen att möta Patrik Fahlgren i “fel” lag är ju också en kul twist då han är från Partille och Sävehof och jag från Stockholm och Hammarby. Men båda lagen har olika för- och nackdelar, så det är nog ändå 50-50 mellan vilka jag föredrar. Kan jag välja att inte möta något, säger Michael och skrattar.

Ikväll spelar även Sävehofs damer sin fjärde semifinal mot Skuru. Matchen är på bortaplan i Stockholm och där står det 2-1 i matcher till Sävehof.

IK Sävehofs målskyttar: Elias Ellefsen á Skipagötu 8, Sebastian Karlsson 7, Felix Möller 6, Alexander Westby 4, Gzim Salihi 3, Emil Berlin 2, Adam Blanche 2, Pontus Brolin 2, Óli Mittún 2 och Malte Celander 1.