Rävlandas herrar bäst i bygden – damlaget samarbetar med “lokalrivalen”


Jonas Bengtsson 2023-05-10

Segervrål för Rävlanda efter 5–1-segern i derbyt mot Bollebygd.
Bild:Privat
Segervrål för Rävlanda efter 5–1-segern i derbyt mot Bollebygd.

Arkivbild på damtruppen.
Bild:Rävlanda AIS hemsida
Arkivbild på damtruppen.

SPORT | Division 5-nykomlingen Rävlanda AIS tog äntligen sin första seger för säsongen. Och man gjorde det med en “femetta” mot lokalrivalen Bollebygds SK inför nästan 200 åskådare.

– Derbymatcher är alltid lite extra, säger Rais-tränaren Christian Skytting.


 

För första gången sedan 2009 spelar Rävlanda AIS så högt upp i seriesystemet som i Division 5. Men det dröjde till den femte maj och femte omgången innan första trepoängaren inkasserades.
– Verkligen skönt att äntligen få vinna, säger spelande tränaren Christian Skytting som varit mer tränare än spelare under säsongsstarten.

Mötet med Bollebygd hemma på Bråtaredsvallen började dock i moll då gästerna var de som tog ledningen. Men Rais-kvitteringen kom minuten efter av Victor Ronge som blev tvåmålsskytt i matchen.

– Vi började lite nervöst och krampaktigt. Sakta men säkert tog vi sedan över och från tionde minuten äger vi matchen och får den också dit vi vill. Vi fick till det spelet vi själva förväntar oss att vi kan. Vi kom upp i vår standard helt enkelt, säger Skytting vars lag ledde med 2–1 i paus och sedan vann med 5–1.

Även Tobias Holmgren blev tvåmålsskytt för de blåvita medan Philip Gerhard avslutade målskyttet inför storpubliken.
– Det var nästan 200 personer där och tittade ändå. Man bygger alltid upp derbymatcher lite extra, det var en lite högre anspänning mot vanligt och det märktes att det var lite nervöst, säger tränaren som var glad över derbysegern mot grannklubben, men lägger till att det var ett kamratligt möte.
– Vi har ju ganska starka band föreningarna emellan. Många är vänner mellan lagen och damlaget är delat mellan föreningarna, så det är ändå mer av ett vänskapligt derby än fientligt får man säga.

Ifjol spelade Rais i Division 6 Kinna där man slutade tvåa och sedan avancerade till femman efter ett lyckat kval. Men att man nu är nykomling i serien är inget man går runt och funderar på.
– Det kanske är mer motståndarna som tänker att de möter en nykomling. Vi ser oss inte som en nykomling utan att vi spelar i Division 5 för att vi är så pass bra och går in för att vinna varje match.

Har ni pratat om någon målsättning för säsongen?
– Inför seriestarten satte vi ett poängmässigt mål att vi ska över 30 poäng. Det brukar leda till en mittenposition i tabellen. Vi får utvärdera halvvägs in om det verkar ha varit för högt, lågt eller bra. Vi har även som mål att nå 75 procents närvaro på träningarna.

Är ni sugna på att klättra ännu högre upp i seriesystemet?
– Det finns inget sådant uttalat nu, men det är klart att man alltid vill vinna varje match och att det finns en ambition att ta ytterligare ett kliv, säger Skytting.

Rävlandas herrar spelar sin nästa match imorgon borta mot Boråsgänget Byttorps IF.

Damsammanslagningen Rävlanda AIS/Bollebygds SK tillhör precis som herrarna Västergötlands fotbollförbund och spelar den här säsongen i Division 3.
– Det är en bra förening i en fin miljö och med en trevlig klubbstuga. Det är ett härligt gäng tjejer med ett bra “jävlaranamma”, säger nya tränaren Heidi Roslund till Lokalpressen under tisdagseftermiddagen inför att laget ska göra årets första träningspass på Bråtaredsvallens fina naturgräs.

I snitt är man omkring 20 spelare på träningarna, berättar Heidi som precis som sin tränarkollega Elinor Ragnvaldsson (assisterande) har meriter från Damallsvenskan i klubbar som Jitex, Gais och Stattena.
– Det är en mysig grupp att jobba med och vi blir fler och fler. Det är en bred trupp och spritt i åldrarna vilket är roligt. Nivån är skiftande men det är bra sammanhållning och alla är lyhörda för att ta instruktioner och för att utvecklas fotbollsmässigt.

Laget har inlett sin säsong med en vinst och två förluster då man varit väldigt skadedrabbat.
– Vi har drabbats hårt på viktiga poster men de andra tjejerna har steppat upp och gjort så gott de kan för att följa matchplanen vilket varit bra. Vi satsar långsiktigt för att spela en rolig fotboll för publiken, en del säger att det kan ta en säsong innan det tar sig men jag tror det går fortare. Elinor som var här i fjol också säger också att det känns positivt, avslutar Heidi.

Rävlanda/Bollebygd spelar sin nästa match på Bråtaredsvallen på söndag klockan 16. Då ställs laget mot en annan sammanslagning: Södra Ving/Hössna/Timmele från Ulricehamnstrakten.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.