Positiv säsongsavslutning för Alingsås KIK – slipper negativt kval


Jonas Bengtsson 2024-10-10

Kontraktet säkrades i sista omgången för Alingsås KIK.
Bild:Isa Gullbekk
Kontraktet säkrades i sista omgången för Alingsås KIK.

Ida Carlssons Alingsås Kvinnliga IK spelar i division 2 nordvästra Götaland.
Bild:Isa Gullbekk
Ida Carlssons Alingsås Kvinnliga IK spelar i division 2 nordvästra Götaland.

Linn Cronstam med bollen. Bilden är tagen av KIK:s lagkapten Isa Gullbekk.
Bild:Isa Gullbekk
Linn Cronstam med bollen. Bilden är tagen av KIK:s lagkapten Isa Gullbekk.

Bollförande Louise Magnusson (tre mål) är tvåa i interna skytteligan, bakom Lisa Udén (fyra mål).
Bild:Isa Gullbekk
Bollförande Louise Magnusson (tre mål) är tvåa i interna skytteligan, bakom Lisa Udén (fyra mål).

KIK:s Tyra Linn i kamp om bollen med en Vikenspelare tidigare under säsongen.
Bild:Isa Gullbekk
KIK:s Tyra Linn i kamp om bollen med en Vikenspelare tidigare under säsongen.

Målskytten, lagkaptenen och fotografen Isa Gullbekk.
Bild:Privat
Målskytten, lagkaptenen och fotografen Isa Gullbekk.

SPORT | Glädjestunder kan finnas i både toppen och botten av en fotbollstabell. För medan Alingsås IF på söndag kan säkra avancemanget till Damallsvenskan har ”lillasyster” Alingsås KIK kämpat för att undvika degradering från division 2. I sista omgången lyckades laget också säkra ett nytt kontrakt, efter en 1–0-vinst mot Råda BK.

– En väldigt härlig känsla att vi klarade oss, såklart, säger KIK:s lagkapten Isa Gullbekk.


 

Alingsås KIK är kommunens näst högst placerade lag i fotbollens seriesystem. Och förblir så även nästa säsong då platsen i division 2 nordvästra Götaland säkrades i den 20:e och sista omgången. För inför serieavslutningen den 5 oktober stod det mellan åttan Alingsås KIK och nian Vänersborgs IF om vilket lag som skulle klara sig kvar, och vilket lag som skulle tvingas till kvalspel för att försöka hänga kvar. Sedan innan var Herrestads AIF (tia) och Vänersborgs IF (elva) redan degraderade samtidigt som Lödöse Nygård IK tidigare dragit sig ur serien.

– Alla visste hur viktig matchen var för att undvika kvalplats nedåt i seriesystemet. Personligen tänkte och hoppades jag på att vi skulle lyckas vinna matchen för att sätta punkt på säsongen på eget bevåg och inte behöva kliva av planen i ovisshet. Det var också en del snack om vårens match mot Råda på hemmaplan där vi tappade vad som kändes som en säker ledning och vi kom dit väldigt revanschsugna efter poängtapp i den drabbningen, säger Isa Gullbekk, mittback och lagkapten i Alingsås KIK, om läget inför avsparken borta mot Råda BK från Lidköping.

Gullbekk berättar vidare att hon skulle behöva se tillbaka på matchvideon för att ge en helt korrekt bedömning över hur matchen såg ut. Men från vad hon minns i efterhand tyckte hon att Råda hade mycket bollinnehav till en början av matchen medan Alingsås jobbade mer på kontringar.

– Det var ett tag sedan vi spelade på naturgräs och hade med i beräkningarna att vi behövde en stund för att komma in i det igen. Trots att Råda hade mycket boll kom de inte till särskilt många farliga lägen, vi satte vårt press- och styrspel på ett väldigt fint sätt redan från start. Vi växte in i matchen som planerat och kunde hålla mer i bollen allt eftersom.

– När vi klev ut i andra halvlek kändes det bra och vi tog tag i taktpinnen mer än vad vi gjorde i första halvlek. Vi tryckte på och lyckades med mycket av det vi kommit överens om innan matchen. I övrigt var det en fysisk match och kroppen har inte mått särskilt bra efteråt, men vinsten var värd varenda närkamp.

Ett enda mål föll i matchen, och det var gästande Alingsås som gjorde det i 68:e minuten. Målskytt: Kapten Gullbekk på nick efter en välslagen hörna av Louise Magnusson. Det var för övrigt Isas första mål för säsongen.

Hur kändes det att sätta dit enda målet?
– Haha enkelt att svara på egentligen: Det kändes fantastiskt. Jag är ingen utpräglad målgörare, det har jag andra lagkamrater till. Det har varit jobbigt nära ett par gånger under säsongen, någon stolpträff som rann på mållinjen och sådär. Vi har skrattat ihop i efterhand åt videon när jag sätter bollen, fick någon övertändning och sprang ut som en galning i en oplanerad målgest. Jag visste ju precis hur viktigt det målet var, inte bara för matchen men för att säkra kontraktet till nästa säsong, säger den 26-åriga målskytten.

Hur är det att vara lagkapten för det här gänget?
– Det är ett väldigt enkelt uppdrag. Jag tror och tycker inte att jag förändrar någonting oavsett om jag är kapten eller inte. Vi har fler spelare i laget med ledarkaraktär, men framförallt tycker jag att vi har en väldigt öppen atmosfär. Alla har möjlighet att komma med synpunkter och förslag som tas seriöst. 

Segern med 1–0 innebar att det nu blir spel i division 2 även nästa säsong för Alingsås Kvinnliga IK och att Vänersborg – som förlorade sin sista match – får kvala för att hänga kvar. KIK slutade därmed på plats åtta av elva med sju vinster, ett kryss och tolv förluster.

– Jag skulle summera säsongen som utmanande och utvecklande. Vi tappade våra två främsta poänggörare från förra säsongen, vilket självklart är en svår egenskap att ersätta. Det som dock var fint att se var hur många det var under försäsongen som låg i och förberedde sig inför serien. Vi har stött på många tuffa och spelskickliga lag, som vi inte mätte oss med riktigt det här året. Nu vet vi vad som krävs för att spela i "nya" tvåan och jag är bara så otroligt stolt över alla tjejer som bidragit till att vi lyckades förnya kontraktet! säger Gullbekk.

Tankar kring att ni klarade er kvar och lagets framtid?
– Det är en väldigt härlig känsla att vi klarade oss, såklart. Jag har inte riktigt släppt hur stolt jag är över vårt lag och vår insats i sista matchen. Det är väldigt många i laget som är unga och hungriga, så framtiden är ljus. Sedan har föreningen en magisk ungdomsverksamhet som producerar otroligt duktiga fotbollsspelare som vi sett prov på under slutet av säsongen. Det känns tryggt att vara en del av KIK som förening och det känns förbannat bra att ha varit en del av laget detta året!

Isa Gullbekk är inte bara lagkapten, målskytt och mittback för KIK – hon är även fotograf. Bilderna till den här artikeln är tagna av just henne i samband med hemmamatchen på Noltorpsvallen mot IF Viken den 20 juni, när Isa var sjuk och höll sig på långt avstånd med kameran.

– Att fotografera är bara en hobby. Jag studerar på heltid vid Högskolan i Skövde med ett deltidsjobb på Lindex lager i Partille. Fotografierna är bara mitt sätt att ge tillbaka till Alingsås föreningsliv och sportfotografi har växt att bli en stor passion för mig!

På söndag är planen för Isa att vara på plats för att fotografera den eventuella uppflyttningsfesten till Damallsvenskan för Alingsås IF som då möter Sunnanå SK i Elitettan.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen

Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
;
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen

X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!

På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.