Pixbo följde vinnarspåret


Denny Bågenholm 2023-01-18

Marcus Peil jublar efter ett av sina tre mål mot Jönköping
Bild:D-Foto
Marcus Peil jublar efter ett av sina tre mål mot Jönköping

Stilstudie på Alma Kilpeläinen i hemmamatchen mot Kalmarsund.
Bild:AC Kårhag
Stilstudie på Alma Kilpeläinen i hemmamatchen mot Kalmarsund.

SPORT | Det var dubbelevenemang i Wallenstam Arena i söndags och till hemmapublikens glädje blev det dubbla segrar för rävarna från Pixbo. Damerna slog Kalmarsund med 6–3 och herrarna vann över Jönköping med 7–4.

 

Damlaget hade precis njutit klart efter överkörningen på bortaplan mot Warberg i fredags där man enkelt vann Västkustderbyt med 12–2. Amanda Berggren gjorde comeback efter en långvarig skada och Pixbo gjorde tio mål i tredje perioden. En rolig detalj från den matchen är att det finns en spelare i Warberg som också heter Ida Sundberg precis som Pixbos landslagsspelare.

Söndagens hemmamatch spelades mot mittenlaget Kalmarsund och för Pixbo gällde det att inte tappa mark mot serieledarna Thorengruppen. Hemmalaget började bäst och fick en smakstart efter att Cajsa Elm nätat efter drygt två minuter. Perioden slutar dock oavgjord, 1–1.

Pixbo för matchen i andra perioden och går upp i en 4–1-ledning innan Kalmarsund vaknar till liv och reducerar med minuten kvar. Innan minuten är spelad av tredje perioden gör Kalmarsund 4–3 genom Matilda Sjödin. Matchen står och väger när Pixbo åter får chansen och Emma Stenberg gör 5–3 framspelad av Amanda Berggren. Slutet blir en nagelbitare när Kalmarsund tar ut målvakten och satsar allt på att komma ikapp. Istället får Pixbo sista ordet när Eliska Krupnová sätter slutresultatet 6–3 med fyra sekunder kvar att spela. Pixbo har nu fem raka segrar och skuggar serieledarna Thorengruppen på en andraplats, fyra poäng efter.

– Vi var segare i söndag men vi hade ändå bra koll på hur matchen utvecklades. De fick lite känning när de reducerade till 4–3 men jag tycker vi vann rättvist, säger tränare Jonas Gustafsson.

– Warbergsmatchen var ju lite speciell för där räddade verkligen målvakten Lara Heini oss i andra perioden där Warberg hade flera frilägen och hade absolut kunnat komma ikapp. Sen rasar det helt för dem i tredje men innan dess var de absolut med i matchen. Nu laddar vi för cupsemi imorgon mot Västerås Rönnby IBK och det räcker med seger för att ta matchen till förlängning, avslutar Jonas.

Herrlaget mötte Jönköping och trots ett vilt kämpande bortalag redde Pixbo ut stormen och tog tre viktiga poäng i kampen om fjärdeplatsen.

– Matchen präglades av att Jönköping var heta och lite desperata i sitt spel vilket ledde till att de fick ett visst grepp om matchen. Daniel Kalentun gjorde en bra prestation och fick med sig en 2+2 där vi kunde koppla ett grepp om matchen, där vi gjorde två mål. Därefter hade vi ganska bra koll på matchen, säger Pixbos tränare Patric Löfborg till Innebandymagazinet.

Pixbo börjar starkt men trots många chanser är det bara ledning med 1–0 efter första perioden. I andra ökade Pixbo farten och gör tre mål när bortalaget bara orkar med ett och inför avgörandet står det 4–1 på tavlan. Tredje perioden är öppnare från båda lagen. Efter att Oskar Weissbach gjort 5–1 chansar bortalaget vilket resulterar i två mål men olyckligt för Jönköping så får även Pixbo göra ytterligare ett mål. Efter en kvart är det ledning 6–3 till Pixbo.

Med fyra minuter kvar tar Jönköping timeout och samtidigt tar laget ut målvakten för att om möjligt krypa närmare i matchen. Pixbo får straff som tidigare målskytten Marcus Peil enkelt sätter bakom Jönköpings målvakt. Pixbo vinner med 7–4 och närmar sig fjärdeplatsen i tabellen som ger ett bättre utgångsläge i kvartsfinalerna.

– De vann tekningen och gick ner bakom mål där vi snodde bollen och när deras backar fastnade bakom målet var det bara att raka in bollen. Andra målet var ännu lättare för Gustav Fritzell snodde åt sig bollen och skickade ett smörpass som bara var att placera in bakom Jönköpings målvakt, säger tremålsskytten Marcus Peil.

Du är målskytt men inte så ofta straffskytt?
– Stämmer, jag ska ju göra mål i min roll så det är skönt att det börjar släppa. Vi övade straffar i veckan på träningen och då gjorde jag några fina så det var vår tränare som sa att jag skulle lägga den. Det blev någon snurrvariant nästan en zorro som gick in.

Är det inte lite för mycket trolleri med zorrostraffar?
– Jo, jag kan hålla med. Man ändrade reglerna för nåt år sedan och så länge man går framåt får man dra bollen bakåt. Målvakterna blir ju helt klart irriterande när man gör en “zorro” och jag tycker väl inte det är helt rättvist då man sätter nästan alla straffar på det sättet. Övar man tillräckligt kan nog alla lära sig tekniken. Nu säger reglerna att det är okej men jag tyckte det var bättre förr.

Nu är det match i helgen mot Kalmarsund?
– En riktigt viktig match, de är tre poäng före oss på fjärdeplatsen som vi vill ha samtidigt som Helsingborg ligger två poäng bakom oss, så det blir en riktig sexpoängsmatch att se fram emot, avslutar Marcus.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.