Partille Cup vann i domstol


Denny Bågenholm 2023-09-20

Fredrik Andersson drog en lättnandes suck när Partille Cup fick rätt i Högsta förvaltningsdomstolen mot Kammarkollegiet.
Bild:Denny Bågenholm / Partille Cup
Fredrik Andersson drog en lättnandes suck när Partille Cup fick rätt i Högsta förvaltningsdomstolen mot Kammarkollegiet.

SPORT | Som researrangör krävs resegaranti precis som en bank behöver insättningsgaranti. 2021 bestämde Kammarkollegiet att Partille Cup skulle liknas vid en resebyrå och då tvingas lägga undan pengar som resegaranti.

– Det är oerhört viktigt för hela Idrottssverige att vi fick rätt, säger Fredrik Andersson.


 

Historien började 2020 när Kammarkollegiet anser att deltagande i cuper med inkvartering utgjorde en paketresa liknade ett charterbolag. Beslutet skulle få stora konsekvenser och försvåra genomförandet av cuper och läger för alla idrotter i hela Sverige, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille Cup.
– Det hade inneburit att såväl alla anmälningsavgifter som deltagaravgifter plus ytterligare 10 procent skulle deponeras hos Kammarkollegiet upp till tre månader efter genomförd cup. Då alla arrangörer använder dessa avgifter till löpande kostnader hade det blivit svårt för de flesta att arrangera cuper, så detta är en viktig seger för oss men ännu viktigare för hela Idrottssverige.

Så detta är nu avslutat och domen prejudicerande?
– Precis så, och jag måste passa på att tacka Riksidrottsförbundet som bistått med expertis och juridisk hjälp. Vi fick avslag på överklagan till både Förvaltningsdomstolen och Kammarrätten. Att Högsta förvaltningsdomstolen tog upp fallet var en minimal chans och att de sedan river upp underinstansernas avgörande i målet vågade jag knappt hoppas på, säger Fredrik.

I domen skriver Högsta förvaltningsdomstolen att avsikten aldrig varit att deltagande i en idrottsturnering omfattas av begreppet turisttjänst och konstaterar att Kammarkollegiets tolkning varit felaktig.
– Vi har haft många tuffa år med pandemi och sedan den här frågan. Nu äntligen vågar jag se framåt och fokusera på det vi gör bäst, att arrangera Partille Cup, säger en nöjd Fredrik Andersson.

Både Partille Cup och Gothia Cup har öppnat sin anmälan till nästa års turneringar och redan nu lutar det åt nya rekord. Gothia Cups platser till lokala lag tog slut på 30 sekunder. Och när Partille Cup öppnade sin anmälan 18 september anmälde sig 100 lag direkt vilket är fler än rekordåret 2019.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.