IK Sävehof vinner svenska cupen 2022

Denny Bågenholm 2022-02-05

Lagfoto Sävehofs cupmästare 2022
Bild:Tommy Holl

IK Sävehof visade mästarklass i lördagens avgörande finalmöte med Lugi HF. Laget gjorde vad som krävdes och plockade hem klubbens första cupguld.

– Vi har gjort det jäkligt bra under hela cupslutspelet, kommenterade Sebastian Karlsson efter slutsignalen. Försvarsspelet var allra bäst idag. Vi kom inte upp i samma nivå i andra halvlek, men det var fullt godkänt, forsatte lagkaptenen Sebastian Karlsson.

IK Sävehof vann i onsdags första finalmötet mot Lugi med 37–30. En betydande sjumålsseger som gjorde Lugis uppgift i Partille på lördagen mycket svår. Genom tre shoot-outs fick Lugi en möjlighet att minska avståndet till avkast. Mycket riktigt vann de också shoot-out-fasen med 3–2.

Paussiffrorna i Partille skrevs 17–13. Sett över 30 minuter var det en första halvlek på Sävehofs villkor. Hemmalaget gjorde 15 spelmål, släppte endast in tio och höll sig hela tiden på rätt sida i sitt försvarsspel.

Med elva bollar till godo skulle det mycket till för att Sävehofs historiska cupguld skulle glida dem ur händerna. Med tolv minuter kvar att spela ledde de med 23–22 i matchen och 60–52 totalt.
Visserligen kvitterade Simon Axelsson till 23–23 med drygt tio minuter kvar. Men mycket närmare än så kom aldrig Lugi. I stället kunde Michael Apelgrens mannar ro i hamn klubbens första inhemska cupguld.

Målskyttar, IK Sävehof: Elias Á Skipagøtu 6, Sebastian Karlsson 5, Jonathan Stenbäcken 3, Sebastian Spante 3, Rune Schrøder 3, Pontus Brolin 2, Emil Berlin 2, Felix Möller, Marcus Lennernäs, Malte Celander.