Ett bra år för Härryda HK


Denny Bågenholm 2023-03-30

Härrydas flickor 12 har tagit stora steg de senaste åren och nu vunnit flera fina segrar och turneringar.
Bild:Härryda HK
Härrydas flickor 12 har tagit stora steg de senaste åren och nu vunnit flera fina segrar och turneringar.

SPORT | Härryda HK har sedan 2021 dubblat sitt medlemsantal, i dag har klubben drygt 320 aktiva. Ett av de lag som resultatmässigt gått bäst är flickor F12 (födda 2010/11). Seriesegrare i nivå 2 och brons i nivå 3. Det blev även seger i Halmstad Cup och B-finalvinst i Tygrikesnatta.

 

I januari 2020 besökte Lokalpressen en av klubbens mini-handbollsturneringar i Landvetter. Flickor 12 spelade då på halvplan med mjuka bollar. De gjorde sitt bästa för att lära sig handbollens grunder genom att studsa, fånga, kasta och göra mål. Nu, i slutet av säsongen, tre år senare, står laget efter 36 seriematcher säsongen 22/23 med en fantastisk resa bakom sig.

– Alla som tränar barn och ungdomar vet att det kan vara svårt. Barn utvecklas olika fort och har olika förutsättningar, så vi tränare måste hela tiden anpassa övningar och förväntningar till en grupp som på pappret är samma ålder, men helt olika i sin kunskap. Härryda Handbollsklubb har dessutom som motto ”Det självklara valet för alla – alltid” så hos oss är alla välkomna, både de som spelat länge, är helt nybörjare eller kommer från en annan sport. Det lägger till ytterligare en dimension i komplexiteten att få ett lag att växa. Både som individer och tillsammans, säger ungdomsledaren Fredrik Nicklasson.

Han fortsätter:
– Just att få ihop ett lag har vi lyckats väldigt bra med i vårt F12-lag. Vi har en kärntrupp med tjejer som spelat sedan de var 7 år gamla och till det har vi alla möjliga kunskapsnivåer, den senaste spelaren började för 2 månader sedan och hade knappt hållit i en handboll innan dess. Nu är tjejerna ute på plan och kämpar tillsammans!

Hur har ni jobbat för att lyckas med detta?
– Vi tränare har jobbat väldigt målmedvetet med att planera träningarna, olika fokusområden och framförallt tillse progression i övningarna. Alla kan vara med på alla övningar, nybörjarna får några lättare varianter och de mer erfarna får mer fart och svårare saker att ta sig an i samma övning.

– Dessutom spelar vi med laget i två olika serier som är lika utmanande för alla, oavsett hur långt man kommit i sin handbollsutveckling. Men det som är viktigast av allt är att få känna sig sedd, att bli peppad av både ledare och sina kompisar när man kommer till match och träning samt att ha kul tillsammans – det är nyckeln.

Har ni gjort saker även utanför träningarna?
– Vi har jobbat med flera aktiviteter som korvgrillning, tacokvällar, gått och badat, tittat på elitmatcher tillsammans och vi har åkt på cuper. Allt sånt svetsar ihop laget. Då har de roligt tillsammans och utvecklas mot samma mål – att bli bättre handbollsspelare. Och där står vi idag med stolthet några år senare.

– Nu väntar Irstablixten i Västerås. Och medaljerna för serien, de ska delas ut vid 25-årsjubileet klubben har i maj. Sånt gör att de som nyss var små nu blir förebilder för nästa generation handbollsspelare i klubben, avslutar Fredrik.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.