Segerjubel när damerna tar sin andra raka seger på hemmaplan.
Bild:Denny Bågenholm

En liten men stabil klack hjälpte lagen till seger.

Maja Sjöberg fick priset som bästa spelare i hemmalaget.

SPORT | Dubbelevenemang i Förbohallen och Baltichovs lag börjar äntligen trivas på handbollsplanen. Damlaget lämnade jumboplatsen efter en stabil seger mot IFK Kristianstad med 2822 och herrarna mötte IF Kristianstad där segersiffrorna blev 3230.

Damlaget har repat mod och laget tog sin andra seger på hemmaplan efter strålande målvaktsspel av Amanda Berg Sandgren och sju nya mål av Maja Sjöberg som har kommit in i en strålande målform, 27 mål på de senaste fyra matcherna ger hopp till Baltichov som låg ohjälpligt sist efter sju omgångar. Efter segern igår lämnar man nu jumboplatsen bakom sig och blickar uppåt i tabellen.

Det är nämnda Maja Sjöberg som ser till att Baltichov håller jämna steg med sina fyra mål första kvarten, då är det helt jämnt på tavlan, 88. Vendela Liifv Sinkko gör 1110 efter 18,59 och därefter följer ett par viktiga minuter för hemmalaget som gör tre raka mål fram till 1410. Ett mål var på slutet och det stod 1511 i paus efter ett framförallt fint försvarsspel.

Starten på andra halvlek fortsätter med fördel Baltichov. 51 på tio minuter och det står 2012 efter Emma Halls fjärde mål. Amanda Berg Sandgren är säkerheten själv i målet och förutom ett par fina dubbelräddningar hinner hon limma fyra bollar. Samtidigt som Kristianstad spelar utan målvakt och det borde öka avståndet ännu mer med minst fem mål i tom bur, men det är något de lite för heta hemmaspelarna får öva lite mer på då bollen oftast gick utanför, tur att det inte var jämnare målmässigt.

Bortalaget börjar punkta Maja Sjöberg samtidigt som de sätter in en kort men snabb målvakt och med fyra minuter kvar skiljer det bara fem bollar då bortalagets Maja Lindborg kontrat in fyra raka mål. Spänningen lägger sig då Lisa Tyre får sätta Baltichovs två sista mål fram till 28–22 vilket innebär andra raka segern på hemmaplan.

– Fantastiskt skönt och det är verkligen på tiden att det lossnar nu, säger en lättad Amanda Berg Sandgren efter matchen.

Du var rena väggen?
– Jag börjar bli gammal så det tar ett tag innan jag är ordentligt uppvärmd, men sen är jag oövervinnerlig, säger hon och skrattar.

Hur ser du på framtiden?
– Nu har vi Torslanda i nästa match och de har varit bra på slutet men får vi lite medgång nu så vänder det. Vi har lite bättre inställning nu. Det känns som vi börjar hitta rätt nu och det är ett helt annat lag på planen. Att Maja är stekhet ger ju även utrymme för fler spelare att visa vad de kan. Självförtroendet har återvänt, säger Amanda.

– Vi har bra inställning och försvarsspelet har lyft sig jättemycket efter att ha varit vår svaghet tidigare, vilket gör att vi får med oss mycket framåt. Med bra försvar blir det ju lättare att rädda skotten, det är inte svårare än så, säger Amanda till slut.

Herrlaget kanske får extra tändvätska efter damernas seger för inledningen av matchen går i rasande tempo, 4–1 av Simon Laitinen efter knappa tre minuter. Hemmalaget behåller både initiativ och försprånget stora delar av första halvlek och lagkapten Anton Fjelner visat hur viktig han är för hemmalaget, inte alltid för att han gör flest mål utan för att han är som en sten i skon för bortalaget, helt enkelt “en jobbig jäkel" något som Kristianstad får uppleva mer än en gång under matchen. Bortalaget är ikapp till 10–10 i mitten av första halvlek men resten av tiden leder Baltichov med något mål så även i paus, då det står 16–15.

Lagen följer varandra åt i andra halvlek och den stora skillnaden är hemmalagets målvakt, Rasmus Nygren som åter visar klass med flera viktiga räddningar i tuffa lägen. Med tio minuter kvar leder Baltichov med fyra bollar och Kristianstad går ut och spelar man-mot-man. Något som är svårt att möta. Två snabba mål av Kristianstads Leo Karlsson gör att avståndet är en boll, 30–29 med minuten kvar att spela. Andre Kelloniemi sätter 31–29, snabb replik av Kristianstad.

Baltichov tar en timeout med 40 sekunder kvar. Alfred Rådberg dribblar sig snyggt igenom försvaret och trycker in slutresultatet, 32–30 och segerjublet bryter ut. Två poäng in på kontot och Baltichov klättrar till i tabellen med sina sju poäng.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.