Division 3-laget möter svenska mästarna: “Hoppas på en fotbollsfest”


Jonas Bengtsson 2023-07-05

Regerande allsvenska mästarlaget BK Häcken har lottats mot Division 3-laget Jonsereds IF i Svenska Cupen. Matchen spelas på Jonsereds IP mellan den 22-24 augusti.
Bild:Tommy Holl
Regerande allsvenska mästarlaget BK Häcken har lottats mot Division 3-laget Jonsereds IF i Svenska Cupen. Matchen spelas på Jonsereds IP mellan den 22-24 augusti.

Lagfoto från den 29 mars efter att Jonsereds IF besegrade Sävedalens IF i Östra Cupens final, en seger som gav en plats till Svenska Cupen.
Bild:Leif Lundvall (arkivbild)
Lagfoto från den 29 mars efter att Jonsereds IF besegrade Sävedalens IF i Östra Cupens final, en seger som gav en plats till Svenska Cupen.

SPORT | Efter att Jonsereds IF slagit ut Åsarp-Trädet FK med 3–1 väntar nu allsvenska topplaget BK Häcken i Svenska Cupens andra omgång. Supermatchen spelas i slutet av augusti på Jonsereds IP.

– Häcken är både regerande cupmästare och allsvenska mästare, och dessutom ett lokalt lag, så det kan inte bli roligare, säger Jonsereds sportchef Torbjörn Werner.


 

För första gången på många år har Jonsereds IF kvalificerat sig till Svenska Cupen. Detta sedan man fått en guldbiljett efter att ha vunnit den lokala turneringen Östra Cupen under försäsongen. Division 3-laget Jonsered skrällbesegrade då division 2-laget Sävedalen med 3–2 i finalen på Valhalla IP.

Efter det snackades det om att JIF kunde ställas mot ett Superettanlag i Svenska Cupens första omgång. Det blev dock ingen stormatchen den gången… för istället lottades det gulsvartblåa laget mot västgötska seriekollegan Åsarp-Trädet på bortaplan – en match som avgjordes den 2 juli då Jonsered vann med 3–1 efter två mål av Rasmus Karlsson och ett mål av Pelle Jakobsson.

Nu har lottningen för den andra cupomgången genomförts och man kan inte säga annat än att det blev bingo för Jonsered som lottades mot Häcken, som förra säsongen vann SM-guld och i våras vann den förra upplagan av Svenska Cupen.

– Det blir en himla rolig match och kommer säkert att komma mycket folk, så vi hoppas på en fotbollsfest, säger sportchefen Torbjörn Werner.

När Jonsered besegrade Åsarp-Trädet var det 50 personer på plats på Åsarps IP. Torbjörn tror att det kan bli uppåt 2 000 personer på Jonsereds IP när Hisingslaget kommer på besök. På ett extrainkallat styrelsemöte igår kväll påbörjades planeringen inför den sannolikt största fotbollsmatchen i kommunen sedan Malmö FF gästade Vallhamra IP för att möta Sävedalens IF i Svenska Cupen 2013.

– Det finns ingen officiell siffra för publikkapaciteten men vi siktar på 2 000 åskådare däromkring. Det här är ganska nytt så vi har inte hunnit så himla långt i planeringen. Vi jobbar för fullt med att få rätt på saker och ting. Som publikkapacitet, säkerhetsarbetet, parkering, insläpp och eventuellt sälja förköpsbiljetter. Det blir en apparat att dra runt men det ska bli roligt det här, säger Torbjörn.

Kan det här bli ett extra tillskott i kassan?
– Ja, det blir det säkert. Hur mycket vågar jag inte tänka på. Men vi behöver inte bygga extra läktare eller så utan allt sånt finns på IP redan. Vi behöver inte göra några större investeringar utan har det bra förspänt när det gäller det.

Samuel Gustafsson, Simon Sandberg, Bénie Traoré och gänget ligger för närvarande trea i Allsvenskan och ska i sommar även kvalspela till Champions League. Fem serier och 63 (!) placeringar skiljer ner till Jonsered som är fyra i Division 3 Nordvästra Götaland.

– Det är en tävlingsmatch så det är klart att vi ska försöka slå dem (skratt), men vi får se hur det går. Målet är att vinna alla tävlingsmatcher. Sen är det Sveriges kanske bästa motståndare vi ställs mot så det finns lite grann mellan lagen, men det ska bli trevligt. Vi har ju en liten tvist på det hela genom Patrik Dahbo, vår assisterande tränare. Hans son Pontus spelar i Häcken så det blir en rolig grej med en familjefejd som är på väg att segla upp där.

Vad betyder det här för klubben att få ta emot och möta Häcken?
– Det betyder jättemycket. Bara att få spela en sån stor match betyder hur mycket som helst för klubben. Och även för Partille kommun i stort, egentligen all fotboll i Partille gynnas av det här. Det blir ett roligt evenemang och vi hoppas på att det blir en stor fotbollsfest på Jonsereds IP.

Matchen kommer att spelas mellan den 22-24 augusti, exakt datum för matchen är inte spikat ännu.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.



Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.