Storkross av Sävehof i Europacupen

Denny Bågenholm 2023-11-15

Óli Mittun upphäver tygdlagen och den tidigare superstjärnan spanjoren #24 Viran Morros kan bara räcka ut tungan åt juniorens uppvisningen.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Tredje raka vinsten för Sävehof när det schweiziska laget Pfadi Winterthur kom på besök sent på onsdagskvällen: 41–20. Matchstart 20.45 var inget som lockade publiken till Partille Arena och detsamma kan man säga om bortalaget som bjöd på sömnigt spel.

Pfadi Winterthur ligger femma i den inhemska ligan och slog i helgen storlaget Kadetten Schaffhausen med 30–29 vilket gav lite tvivel om var bortalaget stod i jämförelse med Sävehof.
– Spelar de sin bästa handboll får Sävehof det tufft idag, sa en mångårig representant för svensk handboll.

Nu hade inte hemmalaget, som vunnit sina inledande två matcher i EHF European League, funderat så mycket över bortalagets eventuella form utan gick in och tog kommandot direkt. Firma Möller och Mittun satte full fart och de långa försvarsspelarna i Pfadi Winterthur stod kvar på hälarna när de bjöds på en rejäl åktur. Gustaf Wedberg sätter ett par bollar och snabbt står det 8–3 innan bortalaget får lite ordning på försvarsspelet. I paus har Sävehof en ledning med 21–11 efter att Óli Mittun sätter sitt femte mål liggande horisontellt i luften och hemmalaget har bjudit på mängder av handbollsgodis under de första 30 minuterna.

Någon form av uppryckning förväntar man sig från bortalaget efter pausvilan men Winterthur orkar bara producera nio mål framåt under halvleken, där de båda Sävehof-målvakterna levererar. Simon Möller spelar cirka 40 minuter och har över 50 procent räddningar när Oscar Sävinger kommer in och fortsätter stänga matchen bakåt.

Hemmalaget fortsätter öka avståndet och den fåtaliga publiken bjuds på fortsatt högt tempo när Sävehof rundar motståndarna som koner. Gustaf Wedberg får priset som bästa spelare med sina nio mål, samma antal mål som Óli Mittun.

Roligast på slutet är när Tobias “Rumän” Johansson har sinnesnärvaro att passa bollen vidare till Malte Celander vid eget friläge och 39–20, eftersom mål nummer 40 internationellt ger extra lagböter (som används på lagresor) något nu föll på Malte Celander. Det var bara glada miner på bänken när Kelvin Roberts avslutade målfesten och satte 41–20 som blev slutresultatet.

– Gött att vi kan dra ifrån så tidigt och avgöra matchen. Viktigt nu när det är så tätt mellan matcherna att vi kan gå runt på hela laget. För min egen del kändes det helt okej. Det är kul att spela i det här laget som kastar ut bollarna på kanten så man får hoppa, säger matchens bästa spelare Gustaf Wedberg.

Sammanfatta gruppspelet så här långt?
– Fläckfritt, det är inga konstigheter alls och vi har satt oss i ett bra läge att gå vidare även om det är några tuffa matcher som kommer med både Pfadi Winterthur borta och sedan Gorenje Velenje även den på bortaplan, så vi är nöjda, fortsätter Gustaf.

Sävehof leder grupp C med maximala sex poäng när serien vänder och man möter Pfadi Winterthur på bortaplan nästa tisdag 21 november. Innan dess är det dags för en riktig nagelbitare på fredag 17 november klockan 19.00 i Partille Arena när det är returmöte mot Ystads IF i ATG Svenska Cupen. Sävehof måste hämta hem ett underläge på fyra bollar för att ta sig till Final 4, 9-10 mars i Halmstad Arena.