Tobias Hennig (MP): ”Det ska kosta att leva miljöovänligt”


Denny Bågenholm 2022-09-04

”Skola och omsorgsfrågor brinner jag extra starkt för och det är det som är min drivkraft”, säger läraren, Furulundsbon och miljöpartisten Tobias Hennig.
Bild:Denny Bågenholm
”Skola och omsorgsfrågor brinner jag extra starkt för och det är det som är min drivkraft”, säger läraren, Furulundsbon och miljöpartisten Tobias Hennig.

PARTILLE | Tobias Hennig är nummer tre på Miljöpartiets lista i valet till kommunfullmäktige och arbetar till vardags som lärare i Ma/No på högstadiet. Han spelar mycket Pokémon GO där Stadsparken är bästa platsen. Han gillar musik som är lite hårdare och lyssnar mycket på black metal. Gärna norska black metalband som Dimmu Borgir och Satyricon.
– Jag tror på människans fria vilja.

 

Berätta lite om dig själv och hur du kom in på politiken?
– Jag har gjort två mandatperioder för Miljöpartiet och sitter som ledamot i utbildningsnämnden. Skolfrågorna är väldigt viktiga för mig.

– Jag är en sökande person och funderar mycket. Historia tycker jag är väldigt intressant. Jag blev politiskt intresserad på mellanstadiet när jag började titta på nyheterna. Jag har röstat två gånger på Moderaterna och en gång på Folkpartiet. Har funderat på hur det blev så och kommit fram till att jag gillade de borgerliga politikernas sätt att uppträda, lite mer vett och etikett än vänstern som jag tyckte var hetsigare. Nu tycker jag att högern har tagit över det skräniga. Att det blev Miljöpartiet grundar sig i med att jag började på universitetet och det blev viktigt med frihet och jämlikhet.

Låter mer som en liberal än som en miljöpartist?
– Ja det är ju rätt på många sätt men inte allt. Miljöpartiet borde kanske heta “de gröna” som i Tyskland för det är den gröna ideologin som stämmer bäst in på oss, jämlikhet, socialism och demokratisk socialism. Vi vill även bevara det gamla och inte riva och bygga nytt, hellre renovera och arbeta miljösmart med ny teknik. Vi är inte heller speciellt förtjusta i hur Partille Centrum ser ut idag.

Lever du som du lär, är du en äkta miljöpartist?
– Jag är inte rik, jag försöker så gott jag kan. Jag har en gammal bil från 2008 och den lagar jag och sköter om. Alla människor kan ju trots allt inte cykla och åka kommunalt. Jag flyger väldigt sällan. Vi har gjort stora framsteg men om man ser till varje svensk släpper vi ut 3 – 4 gånger mer koldioxid än vad vi har råd med. Det är viktigt med solidaritet, även om Sverige är ett väldigt bra land så måste vi ändå hjälpas åt. Sen måste “alla med” när vi ställer om och vi ska inte sparka undan benen på Partilleborna bara för att bli fossilfria här och nu.

Din koppling till Partille?
– Jag är från Falkenberg och flyttade till Göteborg 1993 där jag pluggade till lärare. Träffade min fru och har två barn. 2010 flyttade vi till Partille och Timmerslätt. Barnen går på Stadsparksskolan och Furulundsskolan.

Läs mer i tidningen >>>


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.