Snart är vattenspelet igång igen på Arenatorget


Denny Bågenholm 2023-09-06

Efter sju års bedrövelser är nu äntligen vattenspelet och belysningen snart igång igen.
Bild:Denny Bågenholm
Efter sju års bedrövelser är nu äntligen vattenspelet och belysningen snart igång igen.

Tre av fontänerna som ska täckas med gummiduk och testköras innan nyinvigningen kommer ske. Lasse \
Bild:Denny Bågenholm
Tre av fontänerna som ska täckas med gummiduk och testköras innan nyinvigningen kommer ske. Lasse "Julgran" Larsson och Gavin Downes ser till att arbetet flyter på.

PARTILLE | Utanför Partille Arena finns en liten park med grönskande buskar, härliga perenner och sittvänliga soffor. Från början fanns här även ett vattenspel med belysning och tre fontäner men sedan vintern 2016 har det inte runnit något vatten i parken.

 

Nu snart sju år senare är det äntligen dags för vattnet att börja porla på arenatorget igen. De hängande trädgårdarna invigdes i augusti 2016 med en mytomspunnen förlaga. Planteringarna, som går både i sid- och höjdled, valdes inte på måfå. En historisk förlaga låg till grund för grönskan på arenatorget.
– Inspirationen har vi hämtat från Babylons hängande trädgårdar, den mytomspunna trädgård som påstås ha funnits för cirka 2 600 år sedan, och vi har valt växter med inspiration från denna orientaliska myt. Vi har exempelvis planterat ormbunkar, kransveronikor, klängrosor, kaprifol, vildvin, murgröna och andra klättrande växter för att skapa en grönska som går på höjden, sa trädgårdsmästaren Peter Svenson på Jonsereds Trädgårdar inför premiären 2016.

Knappt fem månader senare gick vattenspelet sönder och har varit trasigt sedan dess. Men nu är det äntligen dags, sju år senare att visa upp trädgården på Arenatorget som det var tänkt.

Om cirka sex veckor ska arbetet vara klart med att byta ut gummimattan och lägga tillbaka gatstenen på plats. När sedan höstmörkret faller kommer Arenatorget lysas upp av spotlights och vattenspelet kommer åter att fungera.

– Det har tagit väldigt lång tid att åtgärda felen. Tyvärr har de gjort ett riktigt dåligt arbete och det pågår fortfarande en tvist för att få tillbaka pengar från den tidigare entreprenören. Men nu när det snart ska byggas simhall och punkthuset är klart vill vi få det att fungera igen, säger Fredrik Winzell som är projektledare på Stadsbyggnadskontoret.

– Först har vi grävt upp hela området och nu ska vi byta pumpar och reparera all teknik som skadats. Sen kommer vi lägga en tjock gummiduk för att samla in vattnet och därefter ska vi testköra systemet ett tag innan vi fyller igen och stensätter området, fortsätter Fredrik.

Blir det en stor invigning med bandklippning då?
– Det är ingen dum idé, det har ju aldrig riktigt fungerat så då kan vi säkert göra en ny invigning. Det är ju alltid kul med bandklippning. Jag får prata med kommundirektör Bengt Randén och se om han vill ta fram saxen, säger Fredrik och skrattar.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.