Skolkuratorerna vill att skolan ska vara transinkluderande


Denny Bågenholm 2024-05-20

Karin Nystås och Sofia Hindhammar arbetar till vardags som skolkuratorer och är nu aktuella med nya boken “En transinkluderande skola”.
Bild:Ellika Henriksson
Karin Nystås och Sofia Hindhammar arbetar till vardags som skolkuratorer och är nu aktuella med nya boken “En transinkluderande skola”.

PARTILLE | Att vara ung idag ställer stora krav. Att vara populär, ha rätt kläder, att prestera på proven och samtidigt känna sig fånge i sin egen kropp utan någon att prata med skapar livslånga trauman.

– När jag började läsa på så insåg jag att det här är en grupp ungdomar som generellt mår väldigt dåligt i förhållande till övriga elevgrupper, säger skolkuratorn Karin Nystås som tillsammans med Sofia Hindhammar som är aktuell med nya boken “En transinkluderande skola”.


 

Att vara ung transperson i skolan kan vara svårt. Många upplever att skolan är en utsatt och otrygg plats vilket riskerar att leda till frånvaroproblematik och psykisk ohälsa. Det är två stora hinder för lärande. För att öka kunskapen ute i skolorna och bidra till en bättre skolmiljö för unga transpersoner har skolkuratorerna från Partille, Sofia Hindhammar och Karin Nystås skrivit boken “En transinkluderande skola”.

Lokalpressen träffar författarna i Partille kommunhus där de fick möjlighet att berätta om boken och varför den kom till.

– Jag har en son som berättade för mig att han var trans. Och när jag hade landat lite i det och började läsa på så insåg jag att det här är en grupp ungdomar som mår väldigt dåligt, säger Karin Nystås och fortsätter:
– Jag kände att jag ville försöka bidra på något sätt. Eftersom skolan är min arena, jag har jobbat som kurator i över 20 år. Då blev det naturligt för mig att tänka på om vi kunde göra någonting inom skolvärlden för att det ska bli bättre för de här ungdomarna.

Samtidigt som detta hände, arbetade hon tillsammans med Sofia Hindhammar, och när hon fick frågan av Karin om hon ville vara med, var svaret enkelt: “Okej,vad kul, det gör vi”.

– Så då började vi med att hålla föreläsningar för pedagoger för att höja kunskapsnivån. Så det var egentligen så allt började, säger Karin.

– Då började vi med att göra research. Och jag blev ganska förfärad, om jag ska vara ärlig. När vi satte oss in i hur den här gruppen unga elever har det. För att det är så mycket som är slitsamt. Och särskilt i skolan, det visar sig att hela skolorganisationen gör det ännu värre att vara trans och att kunna må bra. Och det fanns väldigt lite vägledning, säger Sofia.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.