Kapellet kan vinna brutalt arkitektpris


Jonas Bengtsson 2023-09-01

Nominerade Kvastekulla kapell. “Brutalism är en arkitekturstil som många älskar att hata. Vi älskar att älska den. Och förhoppningsvis får vi fler att se dess förtjänster”, skriver Renoveringsraseriet om tävlingen på sin Facebook-sida – där också omröstningen pågår fram till den 14 september.
Bild:Maria Lokrantz/Svenska kyrkan
Nominerade Kvastekulla kapell. “Brutalism är en arkitekturstil som många älskar att hata. Vi älskar att älska den. Och förhoppningsvis får vi fler att se dess förtjänster”, skriver Renoveringsraseriet om tävlingen på sin Facebook-sida – där också omröstningen pågår fram till den 14 september.

Sanna Björlin, kyrkogårdschef i Partille pastorat, med kapellet i bakgrunden.
Bild:Jonas Bengtsson (arkivbild)
Sanna Björlin, kyrkogårdschef i Partille pastorat, med kapellet i bakgrunden.

Kvastekulla griftegård invigdes 1959 och kapellet 1963. Det är ritat av arkitekterna Bengt Lundsten och Per-Mauritz Ålander som fick uppdraget efter att ha vunnit en arkitekttävling 1956.
Bild:Svenska kyrkan
Kvastekulla griftegård invigdes 1959 och kapellet 1963. Det är ritat av arkitekterna Bengt Lundsten och Per-Mauritz Ålander som fick uppdraget efter att ha vunnit en arkitekttävling 1956.

PARTILLE | Kvastekulla kapell fyller 60 år – och kan få en väldigt fin födelsedagspresent. För det unika byggnadsverket är nämligen finalist i tävlingen "Sveriges vackraste brutalistiska byggnad".

– Det hade varit jättekul om det vann. Då åker jag till Helsingfors och lämnar en blomsterkvast till arkitekterna, säger kyrkogårdschefen Sanna Björlin.


 

Det är Renoveringsraseriet som ligger bakom arkitekttävlingen "Sveriges vackraste brutalistiska byggnad". Efter en nomineringsperiod återstår nu fyra finalister varav Kvastekulla kapell i Partille är en av byggnaderna med chans att ta hem den tunga titeln.

– Jag hade först inte hört talas om Renoveringsraseriet när de kontaktade oss i början av sommaren. Men det är såklart jättekul att vårt fina kapell är nominerat till det här priset. Vad jag förstått är det en ideell förening som arbetar för att bevara gamla byggnadsstilar, säger Sanna Björlin som är kyrkogårdschef i Partille pastorat.

Renoveringsraseriet bildades 2020 och har tidigare år utsett den vackraste balkongen, vackraste porten och vackraste skylten i Sverige. Övriga finalister i årets tävling är Norrköpings stadsbibliotek, Landskrona konsthall och Bolidens kyrka. På sin hemsida skriver föreningen att “den arkitektoniska stilen brutalism är inte älskad av alla. Här saknas tinnar och torn. Ej heller finns mycket trä och linoljefärg. Däremot finns betong, mycket grått och mängder av finess”.

– Det är en stil som väcker känslor. Med tävlingen hoppas vi kunna få fler att se brutalismens skönhet, säger Alfred Skogberg som är ordförande i Renoveringsraseriet.

Sanna Björlin igen:
– Den här nomineringen betyder jättemycket, inte minst eftersom jag fortfarande har kontakt med 95-årige Bengt Lundsten som är en av arkitekterna bakom kapellet. På så sätt hade det varit extra kul om det vann.

– Jag fick tag i honom via Facebook och 2018 var han och hans fru faktiskt här och hälsade på. Sedan dess har vi kontakt och han är behjälplig och säger till när det behöver fixas nya växter eller bänkar här till exempel.

Bengt Lundsten ritade Kvastekulla kapell tillsammans med Per-Mauritz Ålander efter att duon vunnit en arkitekttävling 1956. Tre år senare stod griftegården klar. Efter att Bengt gjort ett mellanspel för att rita stadshuset i Toronto återvände han till Partille för att 1963 vara med när Kvastekulla kapell invigdes. Den 60-åriga byggnaden används till begravningar och ligger inom naturvackra Kvastekulla griftegård i Kåbäcken/Uddared.

– Letandet efter Bengt började med att jag inte hittade några växtritningar för hur griftegården var tänkt att utformas – och tänkte då att om arkitekterna var i 50- till 60-årsåldern på den tiden så hade de inte varit vid liv nu.

Men istället visade det sig att duon på 1950-talet var unga arkitektlärlingar till den kända finländska arkitekten Alvar Aalto.

– Det tycker jag att man kan se till viss del på byggnadens utformning. Och dessutom är ju belysningen inne i gravkapellet Alvar Aalto-lampor.

Hur ser du på kapellets utseende och arkitektstil?
– Det är ju extraordinärt och lite häftigare än andra byggnader man sett. Nästan alla man träffar på här tycker att det är jättehäftigt, även om jag kan tänka mig att den biten är lite tudelad. För det är ju både brutalt men samtidigt vackert, säger kyrkogårdschefen och hälsar att kapellets status idag är att “det mår väldigt fint och håller sig fortfarande”.

Vet Bengt Lundsten om att kapellet är nominerat?
– Jo, jag fick SMS av Bengt och hans fru i somras där han skrev att det var roligt att jag hörde av mig – men att det vore ännu roligare om jag kom och hälsade på (skratt). Så blir det vinst får jag väl ta med mig priset och en blomsterkvast till Helsingfors där de bor.

Sanna Björlin har arbetat de senaste nio åren inom Partille pastorat, men i oktober går resan vidare till nya uppdrag i Mölndal.

– Vi har även skickat in en nominering till Elmia-mässan för tävlingen årets park, så vi väntar svar på om den kommer med även där. Att griftegården och kapellet blir så här uppmärksammade känns så klart som en rolig avslutning på min tid här i Partille.

Tävlingen och omröstningen pågår på Renoveringsraseriets Facebook-sida fram till den 8 september.

 

FAKTA
De fyra finalisterna i tävlingen "Sveriges vackraste brutalistiska byggnad":

Kvastekulla kapell i Partille
“En fantastisk skapelse i betong och koppar signerad arkitekterna Bengt Lundsten och Per-Mauritz Ålander.”

Norrköpings stadsbibliotek
“Sten Samuelsons betongkoloss väcker känslor, men är också en elegant skapelse med stora, ljusa rum.”

Bolidens kyrka
“Peter Celsing skapade en förhållandevis traditionell kyrkobyggnad med tillhörande klockstapel. Här möts medeltid och 1960-tal i en tilltalande blandning.”

Landskrona konsthall
“Två skivor betong, däremellan väggar av glas. Enklare blir det inte, men samtidigt genialt. Ritade gjorde Fritz Jaenecke och Sten Samuelson.”

Källa: renoveringsraseriet.se


Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.