Festen börjar på Butterick’s i Allum


Denny Bågenholm 2022-09-26

Therese Carlsson och Bengt Olander hälsade alla gäster välkomna till butiken i Allum.
Bild:Denny Bågenholm
Therese Carlsson och Bengt Olander hälsade alla gäster välkomna till butiken i Allum.

Läskiga grejer finns det att köpa inför halloween, dock inte clownen i skyltfönstret.
Bild:Denny Bågenholm
Läskiga grejer finns det att köpa inför halloween, dock inte clownen i skyltfönstret.

Bengt och Therese tillsammans med butikspersonal skålade för den nya butiken i Allum.
Bild:Denny Bågenholm
Bengt och Therese tillsammans med butikspersonal skålade för den nya butiken i Allum.

PARTILLE | I över 100 år har Buttericks hjälpt svenska folket att förbereda sig för fest. Nu öppnar festspecialisten sin andra pop-up-butik i Allum. Här kommer man sälja halloweenprodukter till i början av november för att sedan övergå till festartiklar för Lucia, jul och nyår. – Vi var först ut med halloween, redan 1985 hade vi halloweenprodukter som min dåvarande fru tagit hem från USA, säger huvudägare Bengt Olander.

 

Butikskedjan öppnade sin första butik redan 1903 på Drottninggatan i Stockholm men för alla göteborgare känns det som “vår” butik på korsgatan 11 funnits längst, som är en klassisk mötesplats i centrala Göteborg för temafester och kalas. Butiken på Korsgatan öppnade 1913. Nu är det äntligen dags för de norr om stan att slippa åka in till centrum när Allum får Butterick’s andra pop-up-butik i Sverige.

– Det kommer vara mycket blod och läskiga masker och tillbehör som hör till halloween, men vi kommer självklart ha mycket av våra vanliga skämtprodukter i Allumbutiken också. Fram till i mitten av november blir det halloween och därefter blir det nytt fokus på Lucia, jul och nyår, säger Therese Carlsson som är VD för butikskedjan.

Butterick’s har ca 50 medarbetare fördelat på nio egna butiker samt nu två halloweenpop-ups. Kedjan har även två återförsäljare som har ett större sortiment och går under namnet “shop-in-shops” det vill säga större avdelningar i butiken. Under pandemin gick omsättningen ner med nästan 90 procent och kedjan drabbades hårt liksom övrig detaljhandel, men därefter har intresset åter exploderat och deras försäljningstopp sker från oktober fram till nyår.

– Vi har varit påverkade efter pandemin men inte i så stor utsträckning, då vi hade tagit höjd för längre leveranstider när världen öppnade upp igen. Nu har vi välfyllda butiker och trenden går mot mer temafester och vi märker att det finns ett uppdämt behov av att roa sig igen. För vem gillar inte en bra fest, fortsätter Therese.

Ni var först ut med halloween i Sverige?
– Ja det började vi med redan 1985 och det var min dåvarande fru som hade sin familj i USA. Hon åkte dit och frågade om hon fick köpa hem lite produkter. Jag sa “köp för 10 000 kronor och sen får du sälja allt själv”. Hon köpte för 50 000 kronor och sålde allt på nolltid. Året efter gjorde hon samma sak, fick en budget på 50 000 men köpte för 150 000 kronor och det gick lika bra då, säger Bengt och skrattar.

Kommer ni fortsätta med pop-up-butiken i Allum nästa år?
– Det får vi se vad som händer, avslutar Therese lite hemligt innan personal och gäster skålar för att Allum och Butterick’s kommer hjälpa Partilles barn att skrämma slaget på sina grannar när det är dags för “bus eller godis” om ett par veckor.

Årets halloween är måndag 31 oktober vilket inte ska förväxlas med högtiden Alla Helgons dag som infaller lördag 5 november. Ni som får ett samtal från Michael Myers den måndagen bör låsa dörren.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.