Banbrytande kraft från Partille: “På alla företag vi arbetar med mår man bättre”


Denny Bågenholm 2023-11-28

Josefin Sandahl och Karin Capó Milding driver tillsammans Dear Change i Sävedalen. På knappt fyra år har företaget växt och skaffat flera stora kunder, en lyckad startup för de båda entreprenörerna.<br /><br />
Bild:Privat
Josefin Sandahl och Karin Capó Milding driver tillsammans Dear Change i Sävedalen. På knappt fyra år har företaget växt och skaffat flera stora kunder, en lyckad startup för de båda entreprenörerna.PARTILLE | Artificiell intelligens är på mångas läppar idag. Det delar också upp invånarna i de som är oroliga för den nya tekniken och de som ser AI som en tillgång. Dear Change från Sävedalen är ett företag som sett potentialen.

– Vår ambition är att det ska vara lätt att göra rätt, säger Josefine Sandahl.


 

Läs mer i tidningen >>>

Lokalpressen fick ett långt samtal med de två Partille entreprenörerna från Dear Change, grundaren Josefine Sandahl och vd:n Karin Capó Milding. Två kvinnor som omkullkastar förutfattade meningar och arbetar för att förbättra kapaciteten, välmåendet och minska ohälsan på företag. Genom kartläggning, kunskapsbyggande och aktiva insatser skapar Dear Change med hjälp av tekniska lösningar som AI, gamification, nudging och microlearning de bästa förutsättningarna för att organisationer ska nå sin fulla kapacitet.

Hur började tanken med Dear Change?
– Under våra år i ledande befattningar inom teknikbranschen observerade vi en klyfta mellan företagens ambitioner och medarbetarnas faktiska position. Trots att företagen ofta talade om framgång och ambitiösa planer, mötte vi en verklighet där många medarbetare kämpade. Många företag har god kännedom om statistik och den övergripande situationen, men de saknade resurser som tid, verktyg och kompetens för att vidta åtgärder för att skapa en hållbar arbetsplats. Utifrån de frågeställningarna så skapades Dear Change, med visionen att med teknikens hjälp skapa förutsättningar för framtidens friskvård som på ett strategiskt sätt bygger starka, välmående individer och organisationer, säger Josefine Sandahl.
– Organisationer är ofta drivna av rädsla snarare än motivation, konstaterar hon och utvecklar tanken:
– Det största problemet ligger egentligen där, många går omkring med en viss rädsla. Rädsla för att kollegorna ska överträffa en själv, rädsla för att inte leva upp till förväntningarna, både egna och andras. Det finns en allmän oro för att konkurrenterna är överlägsna. Många har en självkänsla som är kopplad till prestation på grund av det samhälle vi lever i, som präglas av en stark betoning på prestation.

Hur många individer påverkas av detta fenomen?
– Det är svårt att ge en exakt siffra. Generellt sett kan man säga att antalet sjukskrivningar på grund av arbetsrelaterad sjukfrånvaro har ökat för varje år och nådde i år tyvärr nya toppnivåer. Detta är inte en isolerad situation i Sverige utan det är ett globalt problem som involverar stress, psykisk ohälsa och liknande utmaningar, säger Karin Capó Milding.

Har ni utvecklat plattformen själva?
– Ja, plattformen har vi utvecklat internt, och det är en digitalt unik lösning skapad från grunden i nära samarbete med forskare, experter, UX-designers, och utvecklare.
NÄR DE RÅDFRÅGADE forskarna om dagens lösningar på nämnda problem fick de följande svar:
– Friskvårdsbidraget, som är standard idag, har ingen märkbar effekt. Det når endast “friskgrupper” och inte "riskgrupper", de som faktiskt behöver det, påpekar Karin Capó Milding. – Dessutom mäter många företag idag, men vad är det egentligen man mäter när det görs varje vecka eller månad? Bara för att man kan göra någonting betyder det inte att man ska, beteendeförändring och organisationsförändring tar tid. Mätningar utgör endast en startpunkt för förändring, säger Josefine Sandahl bestämt.
– Det var här vi insåg att det krävdes en aktiv lösning för ett allvarligt problem. Både jag och Josefine brinner verkligen för att vi vill att våra barn ska växa upp till ett annat arbetsliv, säger Karin Capó Milding.

Hur fungerar det i praktiken med er plattform?
– Första steget innebär vanligtvis att inleda samtal med vd, hr-ansvarig eller ledningsgrupp. Där går vi igenom siffror och lönsamhet, men också värdet av programmet när det gäller att minska ohälsa och sjukskrivningar. När medarbetaren väl har loggat in krävs det ganska lite engagemang. Det tar 15 till 20 minuter per vecka och medarbetare eftersom vi arbetar med microlearning. Korta interaktiva kunskapsmoduler. Första steget är att fylla i en undersökning, utifrån hur medarbetaren svarat får varje individ ett unikt personligt program skapat med hjälp av AI bestående av 18 olika moduler. Medarbetarna följer sedan sitt unika program som kan inkludera områden som personlig utveckling, stresshantering, motivation, innovation, fokus, medarbetarskap, rörelseglädje och flow. Alla får starta utifrån den plats man befinner sig, konstaterar Josefine Sandahl.

UTIFRÅN RESULTATEN GENERERAS med teknikens hjälp en analys som identifierar organisationens styrkor och förbättringsområden och det skapas insatser för att eliminera de brister som visats. I de allra flesta fall finns det organisatoriska brister bakom, detta gäller även stora globala organisationer där systemet lyckats identifiera risker man tidigare inte varit medveten om. Sådant som tidigare varit svårt att mäta blir nu ett naturligt styrmedel i företagen.

Vad innebär den nya tekniken?
– Vi använder mycket ny teknik som många kanske är lite rädda för. Men görs det på ett ansvarsfullt sätt finns det oerhörda fördelar. Nudging handlar om beteendeförändring och att göra det lätt att göra rätt, till exempel när du bokar ett möte i kalendern så kommer olika alternativ upp såsom promenadmöte, traditionellt möte eller digitalt. Vi har också integrerat spelmoment genom gamification i vår plattform för att göra användarupplevelsen mer interaktiv och engagerande. Med hjälp av AI insamlas och analyseras data för att identifiera mönster och behov, vilket ligger till grund för skapandet av skräddarsydda program för medarbetare samt organisationsanpassade åtgärder, berättar Karin Capó Milding.

Märks det att medarbetarna mår bättre?
– Ja, det är ett tydligt resultat. På alla företag vi arbetar med mår man bättre, säger Karin Capó Milding.
– Samtliga av våra kunder har förbättrat sitt välmående-index under 2023. Efter sommaren har tre företag gått från en ganska hög risk för arbetsrelaterad sjukfrånvaro till att ingen medarbetare längre befinner sig i riskzonen för att utveckla arbetsrelaterad sjukfrånvaro. Våra kunder går mot strömmen när det gäller sjukskrivningar, inflikar Josefine Sandahl.

Vilken typ av kunder använder er plattform?
– Eftersom välmående och strävan efter att öka kapaciteten är universella behov, har vi kunder inom alla branscher och storlekar – från stora globala organisationer till nystartade företag. Vi har även en lokal kund, Fjällmans, och självklart hoppas vi på fler lokala kunder, tillägger Josefine Sandahl med ett leende.

Innan vi avslutar, hur mår ni?
– Vilken fin fråga. Vi har varit en startup. När vi lyssnar på andra liknande företag verkar det som att de är helt färdiga och har gått igenom många misslyckanden. Därför har vi valt att fira varje misslyckande vi stöter på, för det är i misslyckanden som vi utvecklas och lär oss att resan blir så mycket roligare om man ser det så. Samtidigt har vi också schemalagt träning, inspiration och kreativitet så vi lever enligt våra egna principer. Ibland är det småsaker, som att säga "i dag går vi baklänges till bilen" för att skapa nya tankebanor, säger de båda och skrattar.

Nytt försök, hur mår ni själva?
– Vi mår bra! Jättebra faktiskt, säger Josefine och Karin och utstrålar samtidigt en enorm passion för det de gör.

Fakta - Dear Change
Bolaget består av Josefine Sandahl och Karin Capó Milding
23 april, 2019: Bolaget grundades av Josefine Sandahl
15 oktober, 2019: Första lösningen lanseras
1 mars, 2020: Karin Capó Milding går in som vd
1 mars, 2022: Dear change når den globala marknaden

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.