Alltid trerätters på matglädjeförskolan


Jonas Bengtsson 2023-01-21

Lunchdags. Samuel, Olivia, Robert och William får själva ta för sig av maten — ett fungerande sätt för att få barnen att äta upp och minska svinnet. Anette Fritzon är kock på förskolan sedan 2001.
Bild:Jonas Bengtsson
Lunchdags. Samuel, Olivia, Robert och William får själva ta för sig av maten — ett fungerande sätt för att få barnen att äta upp och minska svinnet. Anette Fritzon är kock på förskolan sedan 2001.

PARTILLE | Sandfallets kooperativa förskola i Furulund är en av semifinalisterna i Arla Guldko-kategorin ”Bästa matglädjeförskola” — för tredje gången.

– Det är ett kvitto på att vi tänker rätt, säger kocken Anette Fritzon.


 

I det lilla köket på Sandfallets kooperativa förskola puttrar det i kastrullerna på spisen. Det är snart lunch för de 42 barnen. Vegetarisk solgryta med havreris står på dagens matsedel. Det blir även frukt till dessert men först dukas förrätten fram: Småskålar fyllda av bland annat broccoli, paprika, morot, oliver, gurka, ärtor och grönkål.

– Vi har trerätters här varje dag (skratt). Och plocktallriken till förrätt är väldigt populär. Barnen serveras alltid grönsakerna först, när de är som mest hungriga. Det är ett bra sätt för att få i dem lite mer grönt, säger kocken Anette Fritzon – Barnen väljer själva vad de önskar. Det är ett bra sätt att fundera på vad man vill ha, vad grönsaken heter och hur man beskriver det.

Många delar kommer in i måltiden, berättar rektorn Ulrika Ranefjärd som tittar in i det lilla köket en stund för att senare sätta sig på en mysig röd matta och äta förrätt tillsammans med den yngsta barngruppen vid namn Myran.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.