Alla ska Piffla!


Denny Bågenholm 2022-09-21

Patric Sjöberg är ny försäljningschef för Piffl och hoppas att fler kommuner vill vara med.
Bild:Denny Bågenholm
Patric Sjöberg är ny försäljningschef för Piffl och hoppas att fler kommuner vill vara med.

Cornhole är en av aktiviteterna du kan hyra för en timme för tio kronor.
Bild:Denny Bågenholm
Cornhole är en av aktiviteterna du kan hyra för en timme för tio kronor.

PARTILLE | En box kommer lastad med spel- och sportutrustning. Här kan du testa på allt från skateboards till basket och frisbee. – Tanken är att vi ska finnas vid grönområden och aktivitetsytor där du kan låna en boll eller ett kubb för att komma i rörelse, säger Patric Sjöberg.

Företaget startade för knappt ett år sedan och finns nu i 21 kommuner. I Partille står en box vid evenemangsområdet Kniven och i Lerum och Härryda pågår en dialog med kommunerna. Piffl vill spara på miljön och minska konsumtionen. Har du många barn i ett område så behöver inte alla köpa egna bollar, här lånar man istället. Är man fritidsledare eller arbetar i kommunen får man låna utan kostnad i Piffl-boxen, då kan man gå från fritidsgården eller skolan och låna ett brännbollsset utan kostnad och slippa bära med sig eller köpa egna grejor.

– Vi har en bra kontakt med kommunerna och Partille var väldigt tidiga med att köpa en box, nu väntar vi på att det ska lossna ordentligt så att vi kan få ställa ut fler boxar exempelvis vid Björndammen och på fler områden där ungdomar rör sig. Det är ju bättre att låna en fotboll, frisbee eller ett badmintonrack under en timme för 10 kronor än att bara hänga.

– Den stora vinsten med Piffl är att man inte behöver äga en egen boll för 800 kronor utan man kan hyra en för 10 kronor istället, då blir det enklare att komma igång med spontanrörelse. Vi vill bidra till ett friskare samhälle där alla människor får tillgång till en aktiv fritid utan att behöva äga eller köpa någon utrustning, säger Patric Sjöberg som är ny försäljningschef.

Hur fungerar det?
– Man laddar ner Piffl-appen, registrerar sig och lägger till ett betalkort. När man hyr så loggar man in på appen och anger vad man vill testa för aktivitet. I boxen i Partille finns kubb, spikeball, mega-fyra i rad, cornhole, padel och super-jenga, men detta går att ändra till andra produkter. Man klickar på vald produkt och facket öppnas. Sen spelar man så länge man vill (max sex timmar), lägger tillbaka produkten i samma fack, tar en bild som visar att man lämnat tillbaka saken och stänger dörren, färdigt.

Om man inte lämnar tillbaka saken eller något går sönder?
– Vi har en retur på 99,7 procent så det är väldigt sällan något försvinner, men om det gör det så kostar det 800 kronor, vilket inte hänt ännu. Om något går sönder så lägger man tillbaka den trasiga saken och meddelar oss vad som hänt, då kostar det självklart ingenting extra.

Hur kom ni på idén med Piffl?
– Det var två futsalspelare i GAIS som satt och snackade under några matcher och tänkte på att man hade med sig en gammal boll till någon fotbollsplan, de hade massor av gamla bollar liggande i sina garage som var trasiga eller dåliga, då hade väl det varit bättre om man kunde hyra en ny och fräsch boll billigt vid planen istället? Tekniskt hade andra kommit långt med boxar för matleverans och paketutdelning så att använda samma teknik här var enkelt. Sen var de med i Venture Cup och tävlade, de vann regionsfinalen och då fick många upp ögonen för produkten och gick in med kapital för att utveckla produkten och där är vi nu.

Vad är planen framöver?
– Att vi ska växa, just nu finns vi i 21 kommuner och vi hoppas att flera kommuner hoppar på. Boxen är relativt billig i inköp och sedan hjälper vi till att underhålla den. Vi fyller på med produkter och ser till att den fungerar. Den drivs av solceller och batteri och det krävs inget bygglov för att placera ut boxen. Sen kan man få exakt statistik på vad som lånas ut, så det går att anpassa innehållet efter vad folk vill ha i “sin” Piffl-box.

I första hand är tanken att det är kommunala bolag och olika bostadsbolag som har boxar men även större företag som arbetar med samhällsnytta och CSR. Exempelvis ICA och Länsförsäkringar har visat intresse för att ställa upp boxar. Det enda man behöver göra för att få en fungerade box är att kontakta Piffl och sedan sköter de resten.

– När nyordslistan kommer nästa år så kommer ordet “Piffla” att finnas med som nytt verb, säger Patric och skrattar.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.