Skärpt eldningsförbud från idag 14 juni klockan tre


Denny Bågenholm 2023-06-14

Du får fortfarande grilla på din egen tomt eller altan. Men du bör ställa dig frågan om det är nödvändigt. Använd helst inte kol eller briketter.
Bild:Denny Bågenholm / Freepik
Du får fortfarande grilla på din egen tomt eller altan. Men du bör ställa dig frågan om det är nödvändigt. Använd helst inte kol eller briketter.

Kommunerna inom ansvarsområdet för Räddningstjänsten Storgöteborg, däribland Härryda, Lerum och Partille har beslutat om skärpt eldningsförbud idag klockan tre. Det innebär bland annat att eldning och grillning är förbjudet i skogar och markområden som ligger nära skog och där elden lätt kan spridas. Det inkluderar även badplatser nära skog. Det är också förbjudet att grilla vid fasta grillplatser i skog.

 

Beslutet om eldningsförbud i Partille tas eftersom risken för brand i skog och mark är extremt stor på grund av det långvarigt torra och varma vädret. Det skärpta eldningsförbudet innebär att det förbjudet att elda och grilla med fast bränsle, som ved, kol, gräs, ris, grenar, i skog och markområden som ligger nära skog och där elden lätt kan spridas. Det inkluderar även badplatser nära skog även om det finns grillplatser. Det är också förbjudet att grilla vid fasta grillplatser i skog och mark.

Däremot är det fortfarande tillåtet att laga mat på utrustning som drivs med gas eller vätska på dessa platser, exempelvis ett stormkök. Men bara om utrustningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning.

– Man bör ändå fundera på om detta är nödvändigt och om det är värt att chansa, säger man på räddningstjänsten i Storgöteborg.

På tomter, innergårdar och gårdar till flerbostadshus, kolonilotter och parker är det tillåtet att grilla, förutsatt att markägaren tillåter det och att grillanordningen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning. Eldning med fast bränsle är dock förbjudet på dessa platser.

Det skärpta eldningsförbudet innebär dessutom att användning av pyroteknik och aktiviteter som involverar förbränning av gas- eller vätskebränslen, som ogräsbränning, är förbjudet.
Överträdelse av förbud kan ge böter

Den som bryter mot det skärpta eldningsförbudet kan dömas till böter. Om du ser någon som bryter mot förbudet ser räddningstjänsten att du gärna berättar om förbudet, alternativt att man ringer polisen på 114 14. Om du ser brand i vegetation ring omedelbart 112.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.