Nära en tredjedel av länets pensionärer tvingas minska sina matinköp


Hanna Uhlin 2024-01-03

Åsa Lindestam, ordförande för PRO.<br /><br />
Bild:Anneli Nygårds
Åsa Lindestam, ordförande för PRO.




Drygt 32 procent av pensionärerna i Västra Götaland har tvingats minska sina matinköp på grund av de högre livsmedelspriserna. Det visar en färsk medlemsundersökning från PRO som vill se höjda inkomstpensioner.

 

De senaste två åren har prisnivån på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med nästan 26 procent, visar siffror från SCB. Nu larmar PRO (Pensionärernas riksorganisation) om att de stigande matpriserna hindrar drygt 32 procent av länets pensionärer från att handla basvaror.

– De här siffrorna gör mig ledsen och arg. Det blir nu allt tydligare att skenande matpriser i Västra Götaland försvårar för pensionärer att få ihop ekonomin så pass mycket att till och med baskonsumtion som mat påverkas negativt, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO.

I år höjs garantipensionen med 9,1 procent, vilket innebär en höjning med mellan 530 och 670 kronor per månad före skatt för åtta av tio pensionärer, rapporterar Pensionsmyndigheten. Inkomstpensionen höjs däremot bara med en procent under 2024.

– Det här betyder framför allt att de flesta pensionärer får ännu mindre köpkraft när matpriserna stiger snabbare än pensionen, säger Åsa Lindestam.

Många nyblivna pensionärer får idag ut mindre än hälften av den lön de tidigare haft i inkomstpension. PRO driver därför frågan om en höjning genom att inbetalningarna till pensionssystemet ökar. Organisationen vill även se en ”gas” som gör att det går att betala ut stora överskott ur pensionsfonderna på samma sätt som pensionen idag kan sjunka när ekonomin går dåligt.

– Alla måste kunna leva på sin pension när man jobbat ett helt liv. För att det ska bli så måste politikerna ta pensionsfrågan på större allvar än de gör idag och se till att inkomstpensionerna höjs, säger Åsa Lindestam.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.