Myskvällen större inflationstjuv än krogkvällen


Denny Bågenholm 2022-11-17

Krogkvällen kan vara ett alternativ för ensamstående för att klara inflationen bättre.
Bild:Stockphoto
Krogkvällen kan vara ett alternativ för ensamstående för att klara inflationen bättre.

Passa på att shoppa loss och gå på krogen så vänder inflationen enligt vissa.
Bild:Länsförsäkringar
Passa på att shoppa loss och gå på krogen så vänder inflationen enligt vissa.

Äntligen kommer en nyhet för dem som gillar en utekväll istället för att sitta hemma å uggla. I vissa lägen och för vissa personer lönar det sig att ta en After Work och äta på krogen istället för att laga alla middagar hemma.

 

Inflationen påverkar oss alla, men olika beroende på vad du väljer att lägga dina pengar på. Länsförsäkringar har jämfört två typhushåll med olika konsumtionsmönster och räknat ut deras respektive ”inflationskorg.” Länsförsäkringar har tittat på familjen ”mysiga hemmakvällar” och familjen ”shopping och uteliv” för att se hur inflationen påverkar dem genom deras konsumtion av produkter och tjänster. Hur och på vad vi spenderar våra pengar gör att den påverkar oss olika mycket.

Mysiga hemmakvällar
Familjen har två barn och är matlagningsintresserad. De föredrar att vara hemma i stället för att gå på restaurang och är aktiva i det lokala föreningslivet. De skjutsar barnen till deras respektive idrottsaktiviteter och eftersom barnen växer behöver de köpa mer kläder än genomsnittshushållet. Familjen har en personlig inflation som ligger ganska nära, men något högre än, den officiella inflationen, 11, 7 procent. För familjen är det framför allt boende, livsmedel och hushållsvaror som drivit upp deras inflation något högre än den officiella inflationen.

Shopping och uteliv
Vårt andra typhushåll är en person som bor ensam i en lägenhet i stan. Personen rör sig mycket ute på stan, äter gärna på restaurang och använder sin cykel för att röra sig runt i stan. Hen använder sällan kollektivtrafiken. Hen snusar, går gärna på AW med sina studiekompisar och mobiltelefon med obegränsad surf sitter fastklistrad i handen. Det här hushållet har en lägre inflation på 7,3 och är alltså lägre än den officiella. Det beror exempelvis på att alkohol och tobak, telekommunikationer och klädinköp till partykvällarna inte har haft samma prisökningstakt som exempelvis mat haft.

– Den som vill skulle rent teoretiskt kunna anpassa sin ekonomi utefter prisökningarna, där det är möjligt. Det är då bra att veta i vilka respektive kategorier man har sina största utgifter. De flesta banker har idag en kategoriseringstjänst som automatiskt kategoriserar dina utgifter i olika kategorier. Försök att göra de största anpassningarna i de kategorier som ökat mest i pris under året, som t ex boendeutgiften och livsmedel och alkoholhaltiga drycker, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.