Många tillbud utomlands i sommar


Denny Bågenholm 2023-09-08

Medelhavet med sol och bad har lockat när vädret varit uselt i Sverige. Tyvärr sker en hel del olyckor och måonga åker på \
Bild:Denny Bågenholm
Medelhavet med sol och bad har lockat när vädret varit uselt i Sverige. Tyvärr sker en hel del olyckor och måonga åker på "turistmage" så ha koll på ditt bloa EU-kort och vad som ingår i din hemförsäkring.

8 500 gånger tvingades svenska resenärer söka hjälp hos SOS Internationals larmcentral under sommaren 2023. Årets sommar kommer att bli ihågkommen för värmeböljor, skogsbränder och översvämningar.

 

Fast det är inte det extrema vädret som har varit den största orsaken till att svenska resenärer valt att kontakta SOS Internationals larmcentral. Den vanligast förekommande “semestersjukdomen”  är maginfluensa som av samma orsak också kallas för "turistmage”.

– Vi ser många ärenden där resenärer drabbats av magsjuka under semesterresan söderut och om man inte behandlas i tid kan hela semestern bli förstörd. Därför rekommenderar vi att du tar med dig larmnumret och ringer så snart som möjligt för att få hjälp med rätt behandling under semesterresan, säger Karin Tranberg, divisionsdirektör på Travelcare hos SOS International.

En annan vanligt förekommande skada under semesterresan är att råka vrida foten vid promenader i lösa sandaler eller badtofflor.

Juli är den sommarmånad då flest svenskar behöver hjälp i samband med sjukdom eller skada utomlands. 44 procent av alla ärenden under sommaren upprättades i juli. Spanien var det land som toppade listan gällande kontakt med SOS International. Mer än var femte skada uppstod i det populära semesterlandet.

En titt på de skadelidande visar att barn mellan 0-9 år och unga 10-19 år är extra hårt drabbade av skador och sjukdomar - var tredje skada berör någon i dessa två åldersgrupper.

Det är en bra idé att ha kolla på din reseförsäkring innan avresa. SOS International uppmanar alla att undersöka vilket reseskydd som ingår i hemförsäkringen eller att teckna en reseförsäkring för att komplettera Försäkringskassans blå EU-kort.

EU-kortet täcker exempelvis inte behandling på privat sjukhus/klinik eller en eventuell hemtransport som riskerar att bli kostsam om man tvingas bekosta den själv.

Här blev flest sjuka eller kom till skada:
Spanien - 21 procent
Turkiet - 15 procent
Grekland - 15 procent
Cypern - 8 procent
USA - 4 procent

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.