Jagaren Småland och Kalla kriget


Ulf Magnusson 2023-08-25

Jagaren Småland ligger idag vid kaj i Maritiman i Göteborgs hamn. Fartyget, och det maritima museet, besöks av stora mängder turister och intresserade från stora delar av världen.
Bild:Denny Bågenholm
Jagaren Småland ligger idag vid kaj i Maritiman i Göteborgs hamn. Fartyget, och det maritima museet, besöks av stora mängder turister och intresserade från stora delar av världen.

Under några år i början av sjuttiotalet gjorde Percy Danielsson tillsammans med sina kolleger värnplikten ombord på Jagaren Halland. Fartyget var av samma typ som Jagaren Småland som idag vilar majestätiskt i Göteborgs hamn, närmare bestämt bland Maritimans många fartyg.

 

Småland är jämte sina syskon- och kusinfartyg en produkt av det som under flera decennier kom att bli Kalla kriget.
I början av femtiotalet, när många efter kriget och FN:s bildande trodde att landet gick en tid av fred och avspänning till möts, destabiliserades istället relationen mellan stormakterna. Även Sverige fick känna på detta handgripligen 1952 när Flygvapnets DC-3 Tp79001, Hugin, sköts ner av sovjetiska MiG-15 över Östersjön. Tre dagar senare var det dags igen då amfibieflygplanet Catalina på räddningsuppdrag efter Hugin också blev nedskjutet.

Just året 1952 moderniserades även den svenska Marinen i och med att två nya jagare sattes i sjön på Eriksbergs och Götaverkens varv för att bidra till att möta de nya hoten. Jagaren Småland kom jämte systerfartyget Halland att representera en ny tid i Marinens utveckling.

Småland gjorde sin tjänst under fyra årtionden, femtiotal till åttiotal, till största delen i Östersjön med Berga som hemmahamn. En som tillbringade sin värnplikt på jagaren var alltså Percy Danielsson från Göteborg.
– Vi var 270 personer som tjänstgjorde vid normalt läge på båten. Vid skarpt läge, i ofredstider, skulle besättningen utökas till 290 man.

PERCY DANIELSSON VISAR runt på den minst sagt märkliga farkosten. Åker man båt idag är allt anpassat för ett bekvämt liv – på Småland tänkte man istället säkerhet, stridskraft och sjöduglighet. Mellan de flesta utrymmen på de olika däcken finns nästan halvmeterhöga tröskelskott för att hålla vatten i schack.
Mellan däcken stupar brutalt branta järntrappor. Idag finns varningsskyltar för turister om att trappan ska beträdas ”baklänges”. Men Percy springer framlänges med vana steg.
– Det sitter i, skrattar han. Vi for ju upp och ned mellan däcken hela tiden varje dag i tjänsten.
Dock inte utan incidenter. Percy hade sin placering i pannrum 2 och bodde tillsammans med fyrtiotalet andra i Mäss B. Maten fick man dock hämta på en bricka i Byssan på huvuddäck.
– Här stöp en kompis en gång rätt ner för trappan, minns Percy. Mat över hela durken och förmodligen smärtor, men det var bara att samla ihop käket igen.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.



Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.