Lerums kommunfullmäktige är bäst på jämställdhet


Denny Bågenholm 2022-06-21

Ingela Gyllesten Lerum, Inger René Partille och Roger Nordman Härryda
Bild:Lerum/partille/härryda kommun
Ingela Gyllesten Lerum, Inger René Partille och Roger Nordman Härryda

Lerum är en helt jämställd kommun med hälften män och hälften kvinnor i kommunfullmäktige. Partille når upp till 40 procent kvinnor och för Härryda är det endast tre av tio som är kvinnor i fullmäktige.

Tyvärr är Lerum ett undantag för i nio av tio kommuner är det som mest 40 procent kvinnor i fullmäktige. Detta är en vanlig statistisk definition av jämn könsfördelning som är 40 till 60 procent. I det senaste valet nådde 214 kommuner dit.

I Lerum har kommunfullmäktige uppfyllt definitionen i alla val sedan 1994 och är bäst av Lokalpressens upptagningsområde även där. Här säger kommunstyrelsens ordförande Ingela Gyllesten att hon är förvånad med väldigt glad och att de har ett bra klimat i fullmäktige.

– Vi jobbar mycket med både mjuka och hårda värden och de olika partierna arbetar för att det ska vara jämställt, ett arbete som verkar fungera bra.

– Mitt uppdrag som ordförande är att vara lyhörd och se till att våra möten fungerar på bästa sätt och att alla får sina tre minuter och att det inte blir för mycket diskussion om saker som inte har med ämnet att göra. Att vi är jämställda är väl inte en fråga som tar så stor plats och då är det skönt att medborgarna gör sin plikt när de röstar, vilket man absolut ska göra för att ha möjlighet att påverka, säger Ingela Gyllesten.

I Partille har man nått målsättningen av jämställdhet fyra gånger i de elva senaste valen. Andelen var högst 2006 då 51 procent av ledamöterna var kvinnor. Även här säger ordförande Inger René att det är i första hand en medborgarfråga och de man röstar på är de som sitter i fullmäktige. När Inger började i politiken var frågan större men idag är det inte ett så stort problem, det finns andra frågor som hon tycker är viktigare.

– Av regionens 50 valbara kandidater inom de olika valkretsarna på topp tio i varje parti är endast en person över 65 år, detta trots att mycket av regionens frågor gäller äldre. Även arbetet mot kvinnoförtryck i hemmet går för långsamt, säger Inger.

– I mitt parti ställer man frågan vilka man vill ha på listan till fullmäktige och då är det medlemmarna som bestämmer. Tycker man att det är ojämnt där så kan de som röstar själva välja att kryssa för vissa kandidater. I slutänden är det de som röstar som bestämmer hur fördelningen ser ut, avslutar Inger.

I Härryda har man nått 40 procent endast tre val sedan 1982 och är sämst i undersökningen. Där säger kommunstyrelsens ordförande Roger Nordman att man arbetar konstant med jämställdhetsarbetet i fullmäktige.

– Just sammansättningen av kommunfullmäktige har vi svårt att styra över, det är de personer som de olika partierna röstar fram till fullmäktige som tar platserna, vi kan naturligtvis be dem försöka få en jämn fördelning. Men även det kan vara svårt då partierna försöker få en så bra spridning som möjligt för att täcka områden i kommunen, att det är gamla och unga samt olika specialistområden i vilket det ibland saknas en kvinna som representant.

– I fullmäktige på möten och sammankomster är vi väldigt uppmärksamma på om det uppstår problem med försök till härskarteknik eller liknande, det är viktigt att alla får prata och att det är jämställt så mycket det bara går, avslutar Roger Nordman med som även tackar för sig inom politiken i Härryda efter lite drygt 20 år.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.



Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.