Köttbullens dag - Så mycket dyrare har vår svenska klassiker blivit under 2022


Denny Bågenholm 2022-08-23

Bild:ICA Arkiv

Idag firar vi i Sverige Köttbullens dag. Sverige har en egen traditionen av svenska köttbullar som svensk husmanskost och vi har globalt sett blivit väldigt starkt förknippad med den. Men under våren har priserna ökat i snitt med 16 procent.

I Sverige serverar vi köttbullar med exempelvis brunsås eller gräddsås och gärna kokt potatis. Lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka är för många ett måste.

Köttbullen är också en basvara för många barnfamiljer, den serveras till spagetti eller makaroner. Köttbullen är helt enkelt starkt förknippad med Sverige och vi svenskar köper stora mängder köttbullar årligen.

Köttbullar har även de drabbats av inflationsvågen som råder i Sverige och världen år 2022. Foodrunners har i en undersökning valt att titta på en klassisk produkt, Scan's delikatessköttbullar 450 gram.

Scan's produkt har i snitt ökat med 16,3 procent i pris mellan vecka 1 till 30 under 2022.
Dyrast snittpris finns i Robertsfors, Bengtsfors och Älvkarleby. Billigast snittpris finns i Salem, Allingsås och Klippan. Snittpriset i de dyraste områderna är nästan 60 kronor medan snittpriset i de billigaste områderna är knappt 50 kronor.  En skillnad på 20 procent på samma vara.

Snittpriset mellan kedjorna varierar också. COOP har i snitt haft dyrast priser, ICA Maxi och Willy's återfinns som billigast i snitt sett över hela Sverige.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.