Internationella kvinnodagen idag 8 mars


Denny Bågenholm 2024-03-08

\
Bild:Unsplash
"Lika rättigheter för andra betyder inte färre rättigheter för dig - det är inte en paj"

Internationella kvinnodagen, som firas idag den 8 mars varje år, är en global dag för att erkänna och fira kvinnors prestationer genom historien och över hela världen. Det är en dag för att uppmärksamma kvinnors rättigheter, inklusive rätten till jämlikhet, säkerhet och att vara fri från diskriminering.

 

Dagen markerar också en tid för att reflektera över de framsteg som gjorts när det gäller kvinnors rättigheter, samt de utmaningar som fortfarande kvarstår i kampen för jämlikhet. Internationella kvinnodagen fungerar som en katalysator för förändring och uppmuntrar till fortsatta ansträngningar för att uppnå jämställdhet mellan könen.

Internationella kvinnodagen har sina rötter i arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Ursprungligen fokuserade dagen på att förbättra arbetsförhållanden och få rösträtt för kvinnor, men har sedan dess vidgats till att omfatta ett bredare spektrum av frågor relaterade till kvinnors rättigheter och bidrag till samhället.

Evenemang och aktiviteter under Internationella kvinnodagen varierar från protester och demonstrationer till utbildningsseminarier och nätverksevent. Många människor bär lila plagg som en symbol för jämställdhet och för att visa solidaritet med kvinnor över hela världen.

Internationella kvinnodagen är en viktig påminnelse om det fortsatta behovet av att kämpa för jämställdhet och uppmuntrar individer och samhällen att agera för att skapa en mer inkluderande och rättvis värld.

Några kända svenska kvinnorättskämpar:

Fredrika Bremer
var en svensk författare och reformator för kvinnors rättigheter, född 1801 i Finland (då en del av Sverige). Hon är känd som en av de tidiga förespråkarna för kvinnors rättigheter och gjorde betydande insatser för att förbättra kvinnors ställning i samhället. Bremer skrev romaner som utforskade kvinnors liv och utmaningar, såsom "Grannarna" och "Hemmet", vilka bidrog till att sprida hennes idéer även utanför Sverige. Utöver sitt litterära arbete engagerade hon sig i sociala reformer, särskilt inom utbildning och välfärd för kvinnor. Bremer anses vara en viktig figur inom den svenska litteraturen och kvinnorörelsen, och hon lämnade ett bestående arv efter sig när hon dog 1865.

Sophie Sager
var en framstående svensk feminist och författare född den 3 juni 1825 i Karlshamn, Sverige. Hon är mest känd för sin pionjärinsats för kvinnors rättigheter och sexuell autonomi under mitten av 1800-talet, en tid då sådana ämnen ansågs tabu och sällan diskuterades offentligt.

Sager hamnade i rampljuset 1848 när hon var involverad i ett mycket uppmärksammat rättsfall efter att ha anklagat en man för sexuellt övergrepp. Hon vann överraskande fallet, vilket ledde till en omfattande offentlig debatt och gjorde henne till en kontroversiell figur. Istället för att dra sig tillbaka från offentlighetens ögon använde Sager sin plattform för att förespråka kvinnors rättigheter, särskilt rätten till kroppslig autonomi och betydelsen av samtycke.

Efter rättegången skrev och föreläste hon omfattande om kvinnors sexuella rättigheter, social rättvisa och behovet av lagreformer för att skydda kvinnor mot sexuellt våld och trakasserier. Hon tog även upp frågor relaterade till jämställdhet och kämpade för kvinnors rätt till utbildning och deltagande i det offentliga livet.

Trots betydande motstånd och kritik för sina uttalade åsikter, förblir Sophie Sager en betydande gestalt inom svensk feminism. Hennes ansträngningar bidrog till den gradvisa förändringen av samhällets attityder mot kvinnors rättigheter och sexuell autonomi i Sverige.

Sagers liv efter hennes mest aktiva år som aktivist är mindre dokumenterat, och hon avled den 3 januari 1902. Trots kontroverserna kring henne lade hennes banbrytande arbete en tidig grund för efterföljande feministiska rörelser i Sverige och utomlands.

Elin Wägner
var en framstående svensk författare, journalist och feminist född den 16 maj 1882 i Lund, Sverige. Hon är mest känd för sitt engagemang i kvinnorörelsen och för sitt författarskap, där hon utforskade sociala och politiska frågor relaterade till kvinnors rättigheter och miljö.

Wägner var en viktig medlem av den svenska kvinnorörelsen och spelade en aktiv roll i kampen för kvinnlig rösträtt, vilket ledde till att svenska kvinnor fick rösträtt 1921. Hon var också en av grundarna till den svenska avdelningen av Kvinnliga Fredsförbundet.

Som författare skildrade Wägner kvinnors liv och kamp för självständighet i en tid då detta var mycket ovanligt. Hennes romaner, som "Pennskaftet" och "Norrtullsligan", betraktas som klassiker i svensk litteratur och har haft stor betydelse för svensk feministisk litteratur.

Utöver sitt skrivande och politiska arbete var Wägner en tidig förespråkare för miljömedvetenhet och hållbar utveckling, långt innan dessa frågor fick bredare uppmärksamhet. Hon var djupt engagerad i ekologi och levde i enlighet med sina övertygelser, något som återspeglas i hennes arbete och offentliga tal.

Elin Wägner avled den 7 januari 1949, men hennes arbete och idéer fortsätter att inspirera nya generationer av feminister och miljöaktivister. Hennes bidrag till litteratur, feminism och miljörörelsen har säkerställt hennes plats som en av de mest inflytelserika personerna i svensk historia.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.