Glad Påsk alla läsare


Denny Bågenholm 2024-03-30

En riktig glad påsk till alla våra läsare i Alingsås, Härryda, Lerum och Partille
Bild:Adobe Stock / Denny Bågenholm
En riktig glad påsk till alla våra läsare i Alingsås, Härryda, Lerum och Partille

Lokalpressen önskar alla läsare en riktigt glad påsk. Vi hoppas ni får massor av god mat. Godis i stora lass och en lång skön ledighet. Vi äter 70 miljoner ägg vilket motsvarar 4000 ton ägg i olika former under påsken.

 

Att äta ägg under påsken är en tradition som har flera olika ursprung och betydelser. Här är några av de vanligaste förklaringarna:

1. SYMBOL FÖR NYTT LIV: Ägg har länge setts som en symbol för nytt liv och återfödelse. I kristen tradition kan detta symbolisera Jesu Kristi uppståndelse och det nya liv som följer. I förkristna tider var ägg också symboler för vårens ankomst och naturens förnyelse, vilket smidigt integrerades med de kristna påsktraditionerna.

2. FASTANS SLUT: Före påsk inleds ofta en fasteperiod inom kristendomen, känd som fastan eller långfastan, som varar från askonsdagen till påskafton. Under fastan avstod många från att äta kött och animaliska produkter som ägg och mjölkprodukter. När fastan var över, kunde dessa livsmedel återigen ätas, vilket gjorde att ägg, som hade samlats på och sparats under fastan, blev en stor del av påskmåltiden.

3. BEVARINGSTEKNIKER: Innan kylskåpens tid var ägg ett av de få livsmedel som kunde bevaras under längre perioder. Man brukade bevara ägg som samlades under tidig vår genom att sälta, sylta eller på annat sätt konservera dem för att sedan äta dem under påsk.

4. PÅSKÄGGSTRADITIONEN: Målade och dekorerade ägg har varit en del av påskfirandet i många kulturer. Dessa påskägg är ofta färgglada och används som dekorationer eller ges bort som gåvor. Att måla och jaga påskägg är en populär tradition, särskilt bland barn.

5. RELIGIÖSA SYMBOLER: I vissa kristna traditioner tolkas ägget som en symbol för Jesu uppståndelse från graven. Skalet representerar graven och det liv som bryter fram ur ägget representerar Jesu uppståndelse.

Dessa traditioner varierar mellan olika kulturer och samhällen, men gemensamt är att ägget symboliserar liv, förnyelse och festens början efter en period av avhållsamhet och eftertanke.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.