Eldningsförbud i alla våra kommuner från 1 juni


Denny Bågenholm 2023-06-01

Det är förbudet att elda från idag 1 juni 15.00
Bild:Arkivbild
Det är förbudet att elda från idag 1 juni 15.00

På rekommendation av Räddningstjänsten i Storgöteborg har kommunerna fattat beslut om eldningsförbud i Härryda, Lerum och Partille från den 1 juni klockan 15.00. Det innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse.

 

Det är mycket stor brandrisk i skog och mark Beslutet om eldningsförbud tas eftersom risken för brand i skog och mark är mycket stor på grund av det torra och varma vädret.

Vad innebär eldningsförbudet?
Eldningsförbud innebär att det förbjudet att elda och grilla i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Du får alltså inte elda med varken kol, briketter eller annat fast bränsle (till exempel ved, gräs, ris och grenar) i skog och mark.

Förbudet gäller inte grillning eller matlagning vid iordningställda platser som är utformade så att risken för antändning och spridning är låg. Tänk på att alltid grilla med sunt förnuft, även om du befinner dig i din egen balkong, innergård eller trädgård!

Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Kommunerna inom Räddningstjänsten Storgöteborgs ansvarsområde, Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Lilla Edet, Härryda, Partille, Stenungsund, Tjörn och Lerum omfattas av eldningsförbudet.

Eldningsförbudet gäller tills vidare

Om du ser någon som bryter mot ett eldningsförbud bör du i första hand informera personen om att det råder eldningsförbud. Du kan också ringa polisen på 114 14. Om situationen är akut – alltså att det brinner – ska du dock alltid ringa 112.

Det är Polisen som lagför personer som misstänks ha brutit mot eldningsförbudet.

Min tomt ligger X meter från det ni kallar skog och mark – får jag grilla då?
Ibland är det bättre att helt enkelt inte grilla på tomten, även om du enligt regelboken ”får”. Det är alltid den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om reglerna har följts. Har man otur kan en gnista bli en skogsbrand. Använd ditt sunda förnuft och var rädd om dig!

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.



Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.