Christoffer Columbus - Dagen han upptäckte Amerika


Denny Bågenholm 2023-10-12

Columbus fartyg Santa Maria, Pinta och Nina. Ombord på de tre skeppen fanns 90 man och 30 passagerare.
Bild:Lokalpressen
Columbus fartyg Santa Maria, Pinta och Nina. Ombord på de tre skeppen fanns 90 man och 30 passagerare.

Idag, den 12 oktober, markerar den årsdagen då Christoffer Columbus för första gången satte foten på den Nya Världen 1492. Detta historiska ögonblick förändrade för alltid världens geografi, handel och interaktion mellan kulturer.

 

Christoffer Columbus, född i Genua, Italien, var en skicklig sjöman som drömde om att hitta en kortare sjöväg till Asien genom att segla västerut. Även om han aldrig nådde Asien, stötte han istället på det som vi idag känner till som Amerika. Första gången han nådde den Nya Världen landade han på en ö i Bahamas, vilket han trodde var en del av Asien.

Columbus gjorde totalt fyra resor till Amerika mellan 1492 och 1504, utforskade stora delar av Karibien och delar av Syd- och Centralamerika. Även om han inte var den första europé att nå Amerika - vikingarna hade redan gjort det ungefär 500 år tidigare - var det Columbus upptäckter som lade grunden för den europeiska utforskningen och koloniseringen av Amerika.

Columbus upptäckt av Amerika var inte utan kontrovers. Mötet mellan Columbus och de infödda folken i Amerika hade varaktiga och ofta skadliga effekter på de infödda befolkningarna. Medan européerna drog nytta av nya resurser och territorier, ledde detta även till sjukdomar, förtryck och krig för de ursprungliga invånarna.

Trots detta kan vi inte förneka den djupgående inverkan Columbus resor hade på världshistorien. Idag påminner vi oss om den dagen 1492 när Columbus tog ett avgörande steg i att sammanföra två världar.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.