Att tänka på inför däckbytet


Denny Bågenholm 2022-10-19

Tänk på att inte dra åt bultarna för hårt för då kan de gå sönder.
Bild:Freepik
Tänk på att inte dra åt bultarna för hårt för då kan de gå sönder.

Tiden för att byta till vinterdäck kommer allt närmare och bilägare funderar återigen på om det går att köra vidare på de gamla däcken eller om det är dags för nya. Här kommer de bästa tipsen på vad du ska tänka på inför däckbytet.

– Mönsterdjupet är det viktigaste, säger Ingemar Hjelmstierna.


 

Det kan vara komplicerat att välja rätt däck. Ett vinterdäck som presterar bra på snö eller is är sällan det bästa på våt asfalt och tvärtom. Vinterklimatet brukar också skilja sig kraftigt mellan norra och södra Sverige. Därför bör köpet planeras efter det underlag du oftast kör på.

Lokalpressen fick prata med Ingemar Hjelmstierna som äger Landvetter Däck & Fälg och fick lite tips på vad man ska tänka inför däckbytet.
– Det är viktigt att kolla mönsterdjupet, det krävs minst tre millimeter för att köra lagligt men jag tycker att man ska ha minst fem millimeter för att det ska kännas bra. Om man vill köra odubbade eller dubbade däck är lite tycke och smak men som regel kan man säga att om man kör mycket i stan och på de stora vägarna funkar det bra med dubbfritt, kör man däremot småvägar och där det är backigt där man bor är dubbat att föredra säger Ingemar.

Ytterligare en sak att tänka på är att om man byter däck hemma är att inte dra åt bultarna för hårt. Maskinerna på däckfirman drar 130 newton (ett kraftmått) och bultarna tål 450 newton. En vuxen man drar mellan 600-700 newton vilket kan resultera i att man drar sönder bultarna.
– Det är rätt vanligt att det kommer in bilägare som dragit sönder bultar och då blir det problem, så ta inte i för hårt, fortsätter han.

När det gäller den gamla regeln att man ska efterdra bultarna efter ungefär tio mil så är det inte nödvändigt men ändå bra att kolla.
– Har man bytt däck hos oss är det bara komma förbi så kollar vi att allt ser bra ut efter man kört några mil, säger Ingemar avslutningsvis.

En vanlig fråga gäller priset på däck. Skillnaden kan vara stor mellan priser på internet och ute på däckverkstäderna.
– Det generella prisläget på marknaden kan vara högre i år. Den stoppade produktionen i Ryssland orsakar en del leveransproblem och det kan göra att priserna på vissa däck ökar. Kom också ihåg att vinterdäck till elbilar kan vara dyrare att köpa eftersom bilarna ofta väger mer, och däcken måste klara en högre belastning, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Det finns pengar att spara för den som vill minska sina däckkostnader.
– Den enklaste besparingen är att skippa däckhotellet och i stället förvara däcken själv. Att låta en verkstad utföra själva hjulskiftet för några hundralappar kan förstås ändå kännas som en bra affär, fortsätter han.

Ska det inhandlas kompletta hjul till en ny bil är det alltid viktigt att jämföra priser, men också att göra jämförelsen på rätt sätt. Ett lågt pris på kompletta vinterhjul innebär ingen besparing om det är en billig och tung eftermarknadsfälg med budget-däck som slits snabbt, jämfört med dyrare hjul som kommer på biltillverkarens originalfälg, bra däck och sensorer för TPMS, däcktrycksövervakning. Det gäller att ta reda på vad som ingår för att göra prisjämförelser på rätt sätt. Det är viktigt att begära prisuppgifter från flera däckverkstäder och jämföra priser precis som vid en vanlig bilservice.

FAKTA
Lagen om vinterdäck:
Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars.
Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april.
Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Lokalpressens tips inför däckbytet:
Byt i tid! Var inte ute i sista minuten.
Läs om hur däcken presterar i oberoende tester.
Välj dubbade eller dubbfria däck baserat på väglaget där du oftast kör.
Håll koll på däckens skick och mönsterdjup, minsta lagliga djup är 3 millimeter, särskilt om du har lämnat dem till ett däckhotell. Däckverkstäder vill ofta byta ut däck som börjar bli slitna ”när du ändå är där”, trots att det kan vara möjligt att köra flera hundra mil till utan att säkerheten eller greppet försämras.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.