10 saker att tänka på innan semestern


Denny Bågenholm 2022-06-08

Innan semetsern finns det lite saker att kolla upp så du inte blir stående på vid gränskontroller eller får dyra sjukhusräkningar.
Bild:Freepik
Innan semetsern finns det lite saker att kolla upp så du inte blir stående på vid gränskontroller eller får dyra sjukhusräkningar.

Kanske har ditt pass legat gömt och glömt i en byrålåda sedan 2019? Om det är länge sedan du tittade på det är det en bra idé att kontrollera att det fortfarande är giltigt. När du ändå är i gång bör du leta fram det blå EU-sjukförsäkringskortet och kontrollera att även det fortfarande är giltigt.

Det blå kortet ger tillgång till behandling på lika villkor som för medborgarna i det aktuella landet – men täcker inte en eventuell hemresa. Försäkringen är därför viktig att se upp innan man kan åka på semester.

Kolla hur du är försäkrad
När du planerar din semester kanske du inte tänker på att du kan bli sjuk eller skada dig. Det är dock en riktigt bra idé att sätta sig in i hur försäkringen täcker för när skadan väl inträffat kan det vara dyrt att vara oförsäkrad, säger Karin Tranberg, avdelningschef för Travelcare i SOS International.

Skulle olyckan vara framme under semestern och du behöver behandling är det viktigt att du vet var du ska uppsöka vård:

– Det är viktigt att kontakta larmcentralen först. Vi kan hänvisa till en lämplig vårdgivare och våra läkare säkerställer att den behandling som rekommenderas på plats är korrekt, säger Karin Tranberg och påpekar att det efter en lång period utan turister finns en ökad risk för överfakturering och överbehandling.

Att göra-lista som kan göra skillnad:
Pass – är det giltigt?
Blått EU-sjukförsäkringskort: kom ihåg att ta med det – och kontrollera giltigheten
Reseförsäkring - Har du en reseförsäkring?
Undersök om en eventuell hemtransport täcks
Kontrollera väntetid på flygplatsen och var ute i god tid - försäkringen täcker vanligtvis inte om du misser din avgång på grund av långa väntetider till säkerhetskontrollen
Ta reda på telefonnummer till larmcentralen och spara det
Ta reda på vilka covid-restriktioner och testkrav som gäller på destinationen innan avres

Om du missar ditt plan beroende på långa köer till säkerhetskontrollen:
– Reseskyddet i hemförsäkringen omfattar många händelser men du kan inte få ersättning från försäkringen om du missar ditt flyg på grund av långa köer i säkerhetskontrollen, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Se till att vara ute i god tid. Ett tips är att löpande följa flygbolagens information och titta på Swedavias webbplats där det finns information om väntetiderna i säkerhetskontrollerna.
Till Swedavias webbplats >>>

Nytt pass, vad är det som gäller och hur lång tid tar det:
Den främsta orsaken är att många under pandemin inte har förnyat sitt pass. Detta i kombination med en vanlig högsäsong och att restriktionerna i samhället släpptes på en och samma gång medför att efterfrågan på passtider är mycket stor. Just nu är väntetiden på ett nytt pass ca 18 veckor.

Till polisens informationssida >>>
Till passbokningssidan >>>

För att ansöka om provisoriskt pass i Göteborg måste du åka till Landvetter Flygplats
där man utfärdar pass i mån av tid.
Till informationssidan >>>

Olika länder har olika regler för inresa, för att alltid vara uppdaterad så
läs informationen på svenska ambassadens hemsida "Sweden abroad"
Sidan finns även som app för Android/Apple.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.


 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.