Politikerna rasar mot Västtrafiks planer


Aron Mikael Sik 2023-04-05

Exakt vilka busslinjer som kommer läggas ner alternativt läggas om är inte spikat.
Bild:Denny Bågenholm
Exakt vilka busslinjer som kommer läggas ner alternativt läggas om är inte spikat.

LERUM | Västtrafik har vidlyftiga planer för kollektivtrafiken i Lerums kommun. På ett dialogmöte med politikerna i veckan kom det fram att man vill lägga ner direktbussen till Lerum och ändra rutten för Gråbosnabben. Detta efter att Västtrafik nyligen flaggat för att Aspedalens tågstation kan dras in.

 

Majoritetens representanter Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson (S) tillsammans med samhällsbyggnadsnämndens ordförande Arne Molander träffade i måndags representanter för Västtrafik inför upphandlingen av busstrafiken i Lerums kommun.

För en tid sedan gick Viktor Lundblad ut i Lokalpressen och bedyrade att han inte ens tänkte diskutera busstrafiken så länge Västtrafik inte släppte planerna på att dra in Aspedalens station, som en del av satsningen ”Målbild 2028”.
– Vi ska sitta i ”dialog” men det var tydligt att det är Västtrafik som bestämmer. De lämnar information och förväntar sig att vi bara ska köpa det. När våra invånare särskilt lyfter direktbussarnas betydelse blir det här en väldigt negativ utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Lundblad.

Lerums kommun hade inför mötet samlat in kommuninvånarnas tankar och idéer för hur kollektivtrafiken ska utvecklas vidare. I planerna ingår även nya bostäder där samhällsbyggnadsnämnden tittar på närheten till både lokalbussarna och pendeltågen. Enligt Lundblad är det just, direktbussarna till Gråbo och Lerum med högre turtäthet som efterfrågas av invånarna.
– Egentligen vill vi gå tillbaka till de bussdragningar vi hade innan pandemin med högre turtäthet och större bussar som sväljer mer folk. Men det vi får till svar är alltså i stället att direktbussen till Lerum dras in och att Gråbosnabben ska ändra rutt och köra via Lerums centrum, resenärerna ska slussas dit och byta till buss eller pendeltåg, precis tvärt emot vad vi önskar, fortsätter Lundblad.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.