Ny utställning om Alfons Åberg-skaparen Gunilla Bergström


Jonas Bengtsson 2022-11-18

Nya utställningen “G som i Gunilla”, om Alfons Åberg-skaparen Gunilla Bergström, finns att beskåda på Alfons Åbergs kulturhus.
Bild:Jörn H Moen
Nya utställningen “G som i Gunilla”, om Alfons Åberg-skaparen Gunilla Bergström, finns att beskåda på Alfons Åbergs kulturhus.

Alfons Åbergs kulturhus ligger i Göteborg, intill Trädgårdsföreningen.
Bild:Beatrice Törnros
Alfons Åbergs kulturhus ligger i Göteborg, intill Trädgårdsföreningen.

LERUM | För drygt ett år sedan gick författaren och illustratören Gunilla Bergström, uppväxt i Floda, bort vid en ålder av 79 år. Nu hedras Alfons Åbergs skapare med den permanenta utställningen ”G som i Gunilla” på Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg.


– Nu tar Alfons Åbergs kulturhus steget vidare och återskapar delar av Gunilla Bergströms ateljé. På så sätt får Alfons skapare också flytta in i kulturhuset. Vi visar originalinredning från ateljén, priser, utmärkelser och kuriosa. Vår förhoppning är att även inspirera till eget skapande för både små och stora, och locka in fler i böckernas fantastiska värld, säger Anna Forsgren, vd för Alfons Åbergs Kulturhus, i ett pressmeddelande.

Sofia Torell, systerdotter till Gunilla Bergström, från Bok-Makaren AB ligger bakom utställningen i ett samarbete med Alfons Åbergs kulturhus, Barnutställningar AB och Kulturrådet.

– Gunilla hade så mycket energi. Hela ateljén var präglad av denna energi, nyfikenhet, humor och skaparglädje som vi hoppas ska smitta av sig till både barn och vuxna som besöker huset, säger Sofia Torell.

Utställningen, som är producerad av Tor Svae och Klara Svae från Barnutställningar AB, firar samtidigt att det är tio år sedan som kulturhuset öppnade.
– Att få plocka ner ett genis ateljé och bygga upp den här i Göteborg, på Alfons Åbergs kulturhus, det är en ynnest, säger Tor Svae som samverkat med Gunilla Bergström i flera utställningar under åren.
– Jag vill förmedla till barn, deras föräldrar och deras föräldrar i sin tur hur Gunilla arbetade med kollage och penna. I utställningen får man lära känna Gunilla, hur hon hade det i sin ateljé.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.