Nationaldagsfirandet i Dergården bjöd på rock ‘n’ roll och allsång


Johanna Berglund 2023-06-12

Dergården är Lerums äldsta bevarade hus, och agerar idag som en samlingsplats för alla Lerumsbor.
Bild:Johanna Berglund
Dergården är Lerums äldsta bevarade hus, och agerar idag som en samlingsplats för alla Lerumsbor.

LERUM | Under tisdagen samlades boende i Lerums kommun i Dergårdens hembygdspark för att fira Sveriges 500:e nationaldag. Det bjöds på fika, underhållning, tal från kommunstyrelseordförande och framför allt välkomst av de som under det senaste året fått svenskt medborgarskap i kommunen.

 

Den varma sommarluften värmer ännu när klockan slår 18 i Dergårdens hembygdspark. Parken ligger centralt men de gamla husen från tidigt 1800-tal står kvar i full prakt. Dergården är Lerums äldsta hus och har sedan länge använts som samlingsplats för Lerumsbor. Under en av de stora ekarna på gården är nu en scen uppställd och på gräsmattan står massor av stolar. Folk sätter sig och Jan Sjödahl, ordförande för Lerums bygdegille, hälsar välkomna till årets firande av Sveriges nationaldag.

Efter en genomgång av kvällens program bjuds församlingens kyrkoherde Esbjörn Särdquist upp på scen för att hålla ett tal om varför Sverige och dess natur är värd att fira. Talet avslutas med att be en gemensam bön och allsång av ”Den blomstertid nu kommer” och ”I denna ljuva sommartid”.

Efteråt går bandet Guitar Man upp på scen och efter en stunds tekniska problem kommer musiken igång. De spelar klassisk rock'n'roll från 50- och 60-talet och publiken klappar takten. Samtidigt som det spelas kommer fler besökare från gatan, familjer och vänner träffas och samtalar samtidigt som kaffekopparna skramlar. Besökarna Eva och Ingrid sitter med varsin kaffekopp och bulle.
– Jag gillar att fira 6 juni för att det är en så fin tid på året. Det är så härligt att träffa vänner i det fina vädret. Och så är den svenska flaggan vacker, säger Eva.
Ingrid berättar att hon gillar att fira nationaldagen.

– Det är viktigt att tänka över hur bra vi har det här. Jag gillar att samlas och fira och så är det så roligt med musik från när vi var unga, säger hon.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.