Narkotikahundar på Lerums skolor


Denny Bågenholm 2023-01-20

<span id=\
Bild:Lerums kommun
Marika Broberg, hundförare/projektledare, Viktor Lundblad, (M) kommunstyrelsens ordförande, Göran Careborg, gymnasiechef, Anders Hurtig, verksamhetschef med ansvar för grundskolorna, Alexander Hansson, hundförare och hundarna Bosse och Joy.

LERUM | Lerums kommun ska ha drogfria skolor. Därför kommer narkotikahundar att söka efter narkotika på gymnasie- och högstadieskolor under året, som en del av kommunens brottsförebyggande arbete.

 

– Att införa narkotikahundar på Lerums skolor är en viktig brottsförebyggande åtgärd. Minskad narkotikaanvändning bland våra unga bidrar i längden till ett tryggare och säkrare Lerum, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.

Narkotikahundarna tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset och de ska göra sök vid ett tiotal tillfällen under året på gymnasie- och högstadieskolor i kommunen. Sahlgrenska universitetssjukhuset har som första sjukhus i landet tränat upp egna narkotikahundar som bland annat används inom rättspsykiatrin. Och Lerums kommun är första kommun i landet som samarbetar med Sahlgrenska universitetssjukhuset och deras certifierade narkotikahundar för sök på skolor.

– Hundarna kan inte bara hitta narkotika utan vi har också utbildat dem för att hitta läkemedel, säger Marika Broberg, hundförare/projektledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Sökningen med hundarna kommer att genomföras efter skoldagens slut.

– Droger har inte på en skola att göra och vi ser positivt på att hundarna kommer att göra besök, som en pusselbit i skolans förebyggande arbete, säger Göran Careborg, gymnasiechef på Lerums gymnasium.

– Vi har ett ansvar att arbeta förebyggande och nu blir hundsöken en del i det. Skolan ska vara en trygg miljö för eleverna och för de som arbetar i skolan, säger Anders Hurtig, verksamhetschef med ansvar för grundskolorna i Lerums kommun.

Att öka tryggheten är ett prioriterat politiskt område. Narkotikahundarna är en del i det förebyggande och trygghetsskapande arbetet. Det är också en del i arbetet med att motverka ungdomars alkohol- och drogdebut.

– Lerums kommun arbetar med trygghet och brottsförebyggande åtgärder på olika sätt, där narkotikahundarna blir en del. Föräldrars engagemang i vad deras barn och ungdomar gör är också viktigt. Därför fortsätter vi arbetet på skolorna med att informera kring narkotika och alkohol, säger Viktor Lundblad.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.