Konstnären Jelizaveta Suska får fint stipendium


Jonas Bengtsson 2022-11-10

“Mitt favoritperspektiv är Tummelisas! Jag föreställer mig hur det skulle vara att landa på en av mina broscher, liten som Tummelisa, och upptäcka ett fantastiskt landskap”, säger Jelizaveta Suska som skapar smycken både hemma i Hällingsjö och i studion på Konstepidemin (bilden).
Bild:Tommy Holl
“Mitt favoritperspektiv är Tummelisas! Jag föreställer mig hur det skulle vara att landa på en av mina broscher, liten som Tummelisa, och upptäcka ett fantastiskt landskap”, säger Jelizaveta Suska som skapar smycken både hemma i Hällingsjö och i studion på Konstepidemin (bilden).

HÄRRYDA | Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsett årets sex stipendiater som vardera får motta 300 000 kronor. En av de lyckliga vinnarna är smyckeskonstnären Jelizaveta Suska.

– Det känns helt otroligt, det här innebär en enorm möjlighet att fortsätta arbeta som konstnär på heltid, säger Hällingsjöbon.


 

Sedan Stenastiftelsen grundades 1996 har man fördelat ut drygt 560 miljoner kronor till 161 kulturstipendiater och 320 masterstipendier (resebidrag). Under en festkväll den 2 december på Brewhouse ska 1,8 nya miljoner kronor delas ut då sex talangfulla kulturarbetare får motta 300 000 kronor vardera.

– Det här är en fantastisk uppmuntran. Jag var redan innan väldigt motiverad till att arbeta heltid som konstnär, men det här innebär ännu bättre förutsättningar att göra det på dagtid, säger en mycket glad Jelizaveta Suska.

– Smyckeskonstnärerna Karin Johansson och Tore Svensson, som jag har väldigt stor respekt för, har fått det här fina stipendiet före mig och jag kan knappt tro att även jag fått det nu.

Övriga stipendiemottagare 2022 är dansaren och koreografen Zerjon Abebe, sångerskan Kerstin Avemo, skådespelaren Gizem Kling Erdogan, översättaren Helena Hansson och konstnären Eric Magassa.

FAKTA - Motivering
“Jelizaveta Suska använder sten, plastmaterial, guld och bärnsten till att forma suggestiva smycken. I objekt som kan leda tankarna till meteoriter eller arkeologiska fynd, omsluter matta, skrovliga ytor minnen och hemligheter.
Anspråkslösa till formatet överraskar smyckena genom sitt sätt att skapa dramatiska bilder och associationer. En sällsam, utåtriktad spänning uppstår i de hårt koncentrerade verken. Likt en modern alkemist lockar konstnären fram något värdefullt och fantastiskt ur oväntade materialkombinationer.
För ett konstnärskap som med poetiska perspektivförskjutningar låter oss se det stora i det lilla, tilldelas Jelizaveta Suska stipendium för 2022 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.”

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.