Kommunpolisen varnar för nya bedrägerier


Aron Mikael Sik 2023-11-03

Det kommer nya sätt att genomföra bedrägerier så det gäller att vara på sin vakt.
Bild:Polisen
Det kommer nya sätt att genomföra bedrägerier så det gäller att vara på sin vakt.

LERUM | Enligt kommunpolis Conny Holm svämmar anmälningsstatistiken över med telefonbedrägerier just nu, både försök till bedrägeri och fullbordade dito. Han vill återigen informera om bedragarnas tillvägagångssätt – så att allmänheten är bättre rustad.

– Var vaksamma, vinn tid genom att lägga på luren, säger han.


 

Kommunpolisen ser tydliga tendenser i anmälningsstatistiken. Även polisen nationellt gick för en tid sedan ut och varnade för den ökade mängden anmälda bedrägeribrott, både försök till bedrägeri och fullbordade fall. Conny Holm menar att det finns ett mönster i bedragarnas ”modus” alltså tillvägagångssätt.

– Man ringer och utger sig komma från inkassobolag, säger att någon köpt något i målsägandes namn, att föremålet (dator eller telefon eller liknande) levererats till en adress i Stockholm. Bedragaren påstår att målsägande fått sin identitet kapad. Man kopplas sedan till ”spärrservice” och förmås logga in eller lämna ut uppgifter eller göra banköverföringar, säger han.

Målsägande är både privatpersoner och representanter för olika företag. Flera av dessa har blivit av med pengar, i storleksordningen 100 000, 150 000 och 160 000. Kommunpolisen ser även ”Mamma-sms” där föräldrar till ungdomar och även vuxna får ett sms från ett okänt nummer där man utger sig för att vara målsägandes barn och ber om att få pengar överförda via Swish.

Ett annat vanligt förekommande sms innehåller en falsk länk till Skatteverket där brottsoffren uppmanas ta del av sin skatteåterbäring genom att dela kontouppgifter. Conny Holms uppmaning är att aldrig lämna ut personuppgifter, kontouppgifter eller att uppge vilken bank man har, aldrig logga in med bank-ID/bankdosa eller lämna ut personuppgifter eller koder på uppmaning av någon som tar kontakt via telefon.

– Bedragarna är oerhört skickliga och jobbar stressande och påstår ofta att det är bråttom. Var vaksamma, vinn tid genom att lägga på luren. Har man blivit drabbad så ska man kontakta sin bank men också göra en polisanmälan, det är viktigt. Det finns även samtalsstöd via brottsofferjouren om man blivit drabbad och har ett behov av stöd, säger han.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.