Förslag om ändrade arvoden skapar osämja i politiken


Aron Mikael Sik 2023-03-21

I Lerums kommun finns sedan länge en bestämmelse om fasta arvoden för förtroendevalda, vilket utgår från olika procentsatser av en arvodet för riksdagsledamöter.
Bild:Tommy Holl / Arkivbild
I Lerums kommun finns sedan länge en bestämmelse om fasta arvoden för förtroendevalda, vilket utgår från olika procentsatser av en arvodet för riksdagsledamöter.

LERUM | Ett förslag i arvodesberedningen om att ändra reglerna för vilka politiska sammanträden som ger rätt till arvode har skapat politisk osämja.

 

Medlemmar ur oppositionen ser rött då de menar att majoriteten ville gynna sig själva.
– Det ger ett demokratiskt underskott, arvoden är ingen politisk fråga, det handlar om vilka förutsättningar alla som engagerar sig politiskt ska ha, säger Christian Eberstein gruppledare (KD).

– Det här är en konflikt som inte finns, beredningen var överens om att vi skulle skicka tillbaka förslaget. Det tyckte inte KD, de ville agera odemokratiskt och bestämma allt själva, säger kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).

Inför valet i höstas kom två förslag om ändrade arvodesbestämmelser upp i kommunstyrelsen, det ena från Socialdemokraterna och Moderaterna, som stöddes av Vänsterpartiet, vilket också vann. Enligt Christian Eberstein brukar kommunfullmäktige rösta fram arvoden inför kommande mandatperiod som alla får leva med, politikerna ska inte kunna sätta sina egna löner. Gott så, men nu menar Eberstein att majoriteten velat ändra på arvodena i början av pågående mandatperiod i arvodesberedningen där moderaten Christopher Hansson är ordförande.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.