De tände ljus för barns rättigheter


Aron Mikael Sik 2023-11-25

I måndags, på internationella barndagen, uppmärksammades barns rättigheter med en ljusmanifestation i Floda.
Bild:Tommy Holl
I måndags, på internationella barndagen, uppmärksammades barns rättigheter med en ljusmanifestation i Floda.

LERUM | Förskolorna i Floda anordnade en ljusmanifestation för att uppmärksamma barnkonventionens den 20 november. 366 lyktor tändes under manifestationen av förskolebarn, föräldrar och förskolepersonal.

 

– Barnkonventionen är faktiskt svensk lag vilket är ett viktigt sätt att stärka barns rättigheter, det är något vi förankrat hos barnen under hösten, säger arrangörerna Linda Linder och Linda Mjölner.

Den 20 november 1989 antog FN:s generalförsamling barnkonventionen och numera är datumet Barnkonventionens dag, eller World Children’s Day som den heter internationellt. En dag som uppmärksammar barns rättigheter och i Floda hade förskolorna valt att anordna en ljusmanifestation vilka man bjudit in allmänheten att delta.

– Vi jobbar med det här inför den här dagen. Barnkonventionen är en del av läroplanen, det står att alla barn har rätt att känna till sina rättigheter och även förstå att alla barn i hela världen har samma rättigheter. Rätt till ett hem, till sjukvård, till ett privatliv, att få sin röst hörd och så vidare, säger Linda Mjölner.

Hon får medhåll av kollegan Linda Linder som även påpekar att rättigheterna nu också betraktas ur klimatperspektiv med tanke på hur klimatförändringarna påverkar barns levnadsvillkor på olika sätt i olika delar av världen. Mjölner och Linder jobbar nu som pedagogista (pedagogisk handledare) och ateljerista (konstpedagog) på Tredje rummet som är Floda förskolors gemensamma plats för omställning. Tillsammans med sina två specialpedagoger arrangerade de årets manifestation.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.