Byggstart för omtvistad skola


Aron Mikael Sik 2023-12-05

Utbildningschef Egil Gry, kommunalråd Renée Bengtsson (S) och kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M) tog det symboliska spadtaget med femteklassarna från Knappekullaskolan.
Bild:Aron Mikael Sik
Utbildningschef Egil Gry, kommunalråd Renée Bengtsson (S) och kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M) tog det symboliska spadtaget med femteklassarna från Knappekullaskolan.

LERUM | Kommunpolitiker, byggentreprenören Peab och femteklassare från Knappekullaskolan trotsade snö och kyla när första spadtaget togs för nya grundskolan Norra Hallsås. Femteklassarna fick till uppgift att fylla tidskapslar som sedan muras in i skolbyggnaden som ett minne.

 

Området där den nya skolan ska byggas ligger ett par stenkast från busshållplatsen Norra Hallsås i Lerums centralort. Grävmaskiner har börjat schakta på platsen och ambitionen är att bygga med hänsyn till naturen så mycket som möjligt, med avverkning av skog och sprängningar har gjorts så lite som möjligt även om sprängningar är på gång. Thomas Ahlberg är arbetschef på Peab som bygger skolan.

– Det är ett och ett halvt år sedan vi fick sätta oss ner och planera hur vi vill bygga skolan på bästa sätt ihop med kommunen. Vi har sett över hur vi kan väva ihop skolbyggnad och skolgård med omgivande natur. Nu har vi börjat täcka av berget här, som det kallas, vi har borrat och gjort undersökningar och det fortsätter vi med nu resten av året. Vi kommer troligtvis att spränga lite runt nyår, säger han.

Norra Hallsås är en del av ett helhetsgrepp kring för- och grundskola där majoriteten gett utbildningsnämnden i uppdrag att ta fram en ny utvecklingsplan för hela kommunen. Planen omfattar det rådande läget, prognoser för befolkning och kommande behov av för- och skolplatser. Norra Hallsås blir en fullstor F-9-grundskola med plats för 800 – 1 000 elever och även 50 platser avsatta för elever med särskilda behov, så kallat anpassad förskola.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.