Aludden – ett år sedan premiären


Denny Bågenholm 2023-10-11

Ett år har gått sedan Giovanni Nicoletti tog över Aludden nere vid Aspens strand.
Bild:Denny Bågenholm
Ett år har gått sedan Giovanni Nicoletti tog över Aludden nere vid Aspens strand.

Huset uppfördes 1869 som en sommarboning och har ägts av grosshandlare Johan Sjöberg och disponenten F E Olsson på Pripps bryggerier.
Bild:Denny Bågenholm
Huset uppfördes 1869 som en sommarboning och har ägts av grosshandlare Johan Sjöberg och disponenten F E Olsson på Pripps bryggerier.

Varje torsdag fram till 25 november är det kluriga quiz på torsdagar med Johan som gäller. Boka gärna bord för det brukar vara fullsatt.
Bild:Denny Bågenholm
Varje torsdag fram till 25 november är det kluriga quiz på torsdagar med Johan som gäller. Boka gärna bord för det brukar vara fullsatt.

Miljön vid Aspen lockar mycket turister och vandrare under helgerna och nu finns det åter möjlighet att vila benen på Aludden med något gott att äta och dricka.
Bild:Denny Bågenholm
Miljön vid Aspen lockar mycket turister och vandrare under helgerna och nu finns det åter möjlighet att vila benen på Aludden med något gott att äta och dricka.

LERUM | Giovanni tog över Aludden och välkomnar åter gäster på kvällar och helger. Tidigare har det varit mest festarrangemang på helgkvällar, något han ville ändra på för att visa upp den fantastiska miljön vid Aspens strand. Hur har det gått, undrar Lokalpressen?

– Jo tack, det är något av det roligaste jag gjort, säger Giovanni Nicoletti.


 

Aludden drevs tidigare mest som lunchkrog och på helgerna var det privata bröllop och festarrangemang. Det var sämre med tillgängligheten för Lerumsborna på kvällarna. Något Giovanni ville ändra på när han tog över Aludden efter att han under många år sneglat på lokalen. Chansen kom för ett år sedan efter att han lämnat alla sina åtaganden på Avenyn i Göteborgs krogvärld. Då var det äntligen dags för honom att följa sin dröm och ta över den fantastiska lokalen. Nu ett år senare är det dags att göra en koll på hur det har gått.

– Det har varit väldigt bra totalt sett. Vi har fått hit Lerumsborna igen, vilket jag är fantastiskt glad för. Men det har tagit lång tid för vanliga gäster att lära sig att vi har öppet som en vanlig krog igen eftersom det tidigare bara varit öppet för privata tillställningar på helgerna, säger Giovanni.

– Vi hade en fantastisk vår, framförallt maj och juni var fantastisk och vi hade fullt varje dag. Vi hade öppet både på lunch och på kvällarna. Sen så kom juli med ösregn, så hela juli och halva augusti har ju regnat bort så det har varit ett tungt bortfall, kan man säga. Men nu har det ordnat upp sig, idag hade vi nog försäljningsrekord på lunchen med ärtsoppa och pannkakor, fortsätter Giovanni.

Sen så har du mycket aktiviteter på kvällar och helger?
– Ja, vi har saker så gott som varenda dag. Musikquiz på torsdagar med Johan. Då är det nästan fullsatt varje vecka, med 70-80 gäster vilket är jättekul. På fredagar kör vi After Work med olika trubadurer, nu på fredag är det Mats Dahlgren som börjar klockan sex, säger han.

– På lördagarna har vi haft olika aktiviteter där målgruppen har varit den lite äldre publiken med Perennfest och Taubesällskapet Västanvind, som har dragit fulla hus. Sen har vi haft olika liveakter ihop med Musik i Lerum. Det kommer mer sånt, fortsätter Giovanni.

Och snart blir det läskigt?
– Ja, det ska det bli. Det är tre stycken kvällar den 3, 4 och 10 november bokade för spökvandring och lite bus. Det är Växtrum som arrangerar, och det är med skådespelare från Comedy Art Theatre. Då är det middag här först och sedan blir det spökvandring runt Aludden. Då är det mörkt och förhoppningsvis lite blåsigt. Så man får en liten läskig känsla, säger Giovanni och skrattar.

Blir det som att gå på Hotell Gasten på Liseberg?
– Ja, det hoppas jag. Det är ju ingenting för barn att vara med på, det kan jag nog säga. Här ska det skrämmas lite vuxna, tänker jag.

– Även Perenn-festivalen som vi hade tidigare under hösten var också fantastiskt lyckad. Där är det också Växtrum i Lerum som är med som arrangör.

Och snart är det jul?
– Exakt, och det innebär julbord. Förra veckan annonserade vi att vi har julbord och det är redan 20 procent bokat vilket känns väldigt roligt.

Julborden börjar fredag 24 november på Aludden och fram till dess är det quiz, After Work och Peoria Jazzband den 11 november. Ett tips för er som gillar ärtsoppa är att besöka restaurangen på torsdagar och äta lunch.
– Vi gör en riktigt god ärtsoppa med alla tillbehör, jag står och skär bogen, vi har flera olika sorters senap och vår kock har tagit det till sitt hjärta att göra fantastiska pannkakor, fortsätter han.

Blir det julbord varje dag?
– För allmänheten är det tre dagar i veckan, fredag, lördag och söndag. Sen är det företag som kan boka upp de andra dagarna. Är man över 60 gäster så har man hela restaurangen för sig själva. Då dukar vi upp ett helt julbord och man kan även ha trubadur om man vill.

Och när ska du själv vara ledig?
– Ja, jag ska försöka i januari lite grann, om det går. Man är ju egenföretagare så då är man aldrig ledig.

Är man inte också lite "egen" om man dessutom är krögare?
– Haha, ja, lite så. Men jag älskar ju detta. Och det är kul när det är mycket folk. Jag älskar att träffa gäster, att tjöta lite gôtt om allt och inget.

– Sen har vi precis gjort en ny meny som är knappt en vecka gammal och det ska bli kul att få visa upp den för Lerumsborna.

Ekologiskt och närproducerat?
– Ja, en del. Men det är ju svårare då att handla väldigt mycket närproducerat. För att det är så mycket dyrare. Då blir det så extremt dyrt på menyn. Kliver man över 300 kronor för en varmrätt, då svider det i plånboken, det blir för dyrt. Så vi har lite blandat på menyn. För man måste ju ha gäster också, säger han och fortsätter:
– Och vi är ju inte en finkrog som prisar ut oss. Vi är ingen guide Michelin-krog. Vi är ju till för alla som bor i regionen. Och de som kommer från Alingsås, Göteborg och Partille med såklart, säger Giovanni.

Är det många som kommer från andra kommuner?
– Under sommaren har många som gått Gotaleden kommit hit. För man går precis vid bron 75 meter bort bara. Och då är det många som har Aludden som ett stopp innan man tar tåget tillbaka till stan. För då har man kanske gått en, två eller tre mil.

Och samarbetet med kommunen. Hur känner du att det funkar?
– Det funkar bra. Vi vill ju göra mer såklart. Fast det finns ingen riktig budget för det. För jag har idéer för fler konserter. Vi har ju haft några utomhuskonserter. Framförallt Evert Taube, då kom det 250-270 pensionärer. De satt även ute i parken och vi hade allsång. Och det är kul att göra sånt.

– Så jag vill göra mer i parken. Vi behöver en scen och vi behöver lite praktisk hjälp med städning dagen efter. Vi kan ju inte ta hit Arvingarna, för är det 2 000 personer har vi inte kapacitet. Vi har bara tre toaletter på restaurangen. Så det är mycket sådana praktiska grejer man måste lösa.

– Kommunen är väldigt positiv. Det gäller bara att vi får göra det tillsammans. För parken och området är helt magiskt, jag tror inte att det finns många platser som den här, säger Giovanni avslutningsvis.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.