Smoke & mirrors – den stora lilla magibutiken i Sjövik


Aron Mikael Sik 2023-10-10

Kortlekar av amerikanska kvalitetsmärket Bicycle i butikslagret.
Bild:Aron Mikael Sik
Kortlekar av amerikanska kvalitetsmärket Bicycle i butikslagret.

KULTUR & NÖJE | För ett och ett halvt år sedan köpte magikern Samuel Varg ett stort lager med trolleriutrustning. Det är bland annat kortlekar, trollerilådor och mynt som han säljer på postorder från sin bostad. Webshopen är än så länge en bisyssla för Samuel som är en flitigt anlitad magiker i Göteborgsregionen.

– Planen är att driva butiken på halvtid eller mer i framöver, jag älskar att uppträda men har två små barn som behöver min tid, säger han.


 

Antalet magiker som livnär sig på trolleri antingen på hel- eller deltid är inte stort i Sverige, uppskattningsvis cirka 30 personer, om man frågar Samuel Varg. Han är numera bosatt i Sjövik och driver webshopen Smoke & mirrors rakt från hemmet. Butiken är faktiskt en av få trolleributiker i landet.
– Jag är ett etablerat namn i ”magi-Sverige”, på det sättet kunde jag marknadsföra butiken lite snabbare. Men den är så pass nystartad att den inte ens hamnar högt på Googles sökmotor. Men jag har alltså gjort om en del av min bostad till lager nu, berättar han.

Med trolleri började han i tioårsåldern och med kortlek, gummiband, mynt och pennor uppträdde han för vänner och familj. Men intresset fortsatte upp i vuxen ålder, bland annat var den amerikanska gatumagikern David Blaine en stor inspirationskälla. När den ekonomiska krisen slog till 2008 arbetade Samuel som montör i bilindustrin och blev varslad, men i stället för att söka a-kassa minimerade han sina utgifter och började göra sina första betalda jobb som magiker. På omvägar blev han erbjuden en föreläsningsturné tillsammans med en psykolog, där de både i teori och praktik demonstrerade hur psykologisk manipulation går till. Föga förvånande stod Samuel för praktiken.

– Det var ett jättelyckat samarbete och gav mig en ekonomisk grundplåt att stå på, och efter det började jag leva på att vara magiker på heltid även om jag inte kunde ta ut någon bra lön. Jag tog alla jobb jag kunde få, det var företagsuppdrag, privata fester, restaurang-shower. Jag jobbade med så kallad ”close up-magic”, vilket innebär att man trollar på nära håll inför ett mindre antal personer och det har jag fortsatt med, det har blivit min grej.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.