Ökad andel laddbara bilar i Lerum trots slopad bonus


Denny Bågenholm 2023-10-16

Det börjar finnas gott om begagnade elbilar på marknaden. Nu är sex av tio nya bilar elbilar och snart är det samma på begagnatmarknaden.
Bild:Denny Bågenholm
Det börjar finnas gott om begagnade elbilar på marknaden. Nu är sex av tio nya bilar elbilar och snart är det samma på begagnatmarknaden.

LERUM | Under det tredje kvartalet 2023 har Lerums kommun upplevt en imponerande ökning i antalet laddbara bilar som nyregistreras. Sex av tio nya bilar är nu eldrivna eller laddhybrider, en ökning jämfört med tidigare kvartal. Totalt registrerades 204 nya bilar under perioden.

 

Lerum fortsätter att visa vägen när det gäller miljövänlig bilkörning. Under det tredje kvartalet var hela 63 procent av alla nyregistrerade personbilar laddbara. Bland dessa var majoriteten rena elbilar, som stod för 45 procent av alla nyregistreringar.

Det är tydligt att den slopade elbilsbonusen ännu inte har haft en märkbar påverkan på bilmarknaden i Lerum. Effekten av regeländringen är ännu inte fullt synlig, och de bilar som registreras nu är i huvudsak sådana som såldes före bonusens avskaffande.

Förväntningar inför årets slut är blandade. Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, förutspår en nedgång på 50 procent i försäljningen av laddbara bilar totalt. Elbilar kommer att drabbas mest av denna minskning, medan efterfrågan på effektiva bensinmotorer ökar. Detta kan även leda till att fler människor väljer att inte köpa en ny bil alls, vilket i sin tur kommer att öka snittåldern på fordonsparken.

Mobility Sweden har justerat ned sin prognos för helåret och räknar nu med att 35 procent av alla nyregistrerade bilar år 2023 kommer att vara eldrivna, vilket motsvarar en minskning från 106 000 till 93 000 elbilar.

En annan intressant trend är att laddhybridernas popularitet tycks minska, även i Lerum. Under det senaste kvartalet registrerades 92 elbilar och endast 36 laddhybrider i kommunen.

Sammanfattningsvis visar Lerum en imponerande ökning i antalet laddbara bilar på vägarna, även om osäkerheten kring bilmarknaden fortsätter att påverka köpbeteendet. Det återstår att se hur situationen utvecklar sig när året närmar sig sitt slut.

Läs lokalpressen artikel om att köpa begagnade bilar >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.