Centralorten är utnämnd till stadskärna


Aron Mikael Sik 2023-10-19

Viktor Lundblad (kommunstyrelsens ordförande), Marianne Sörling (ordförande Lerums centrumförening) och Linda Siverbo (Fastighetsägarna).
Bild:Aron Mikael Sik
Viktor Lundblad (kommunstyrelsens ordförande), Marianne Sörling (ordförande Lerums centrumförening) och Linda Siverbo (Fastighetsägarna).

LERUM | Enligt en ny kartläggning av Fastighetsägarna har det tillkommit fem nya stadskärnor i Sverige. En av dem är Lerum som nu kvalar in som medelstor stad.

– Det är ett glädjande besked och ett bevis på att Lerum inte är fast i benämningen utpendlingskommun, säger kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).


 

Det är Fastighetsägarna tillsammans med HUI Research (Handelns utredningsinstitut) som ligger bakom den årliga kartläggningen. Sedan 2020 är det åtta stadskärnor som inte längre räknas och fem som har tillkommit, varav Lerums centralort är en av dem. Det gemensamma för de nya stadskärnorna är att de finns i kommuner på pendlingsavstånd till en större stad.

– Lerum är ett praktexempel på hur samarbetet mellan fastighetsägare, näringsliv och kommun kan fungera väldigt bra. Det är tre centrala aktörer och fasta punkter som ger god effekt när man sätter upp gemensamma mål om att växa, säger Linda Siverbo på Fastighetsägarna.

Pendlingsstädernas befolkning har länge vuxit snabbare än för landet som helhet enligt statistiken som Fastighetsägarna tagit fram. Denna utveckling förstärktes ytterligare under pandemin då social distansering och möjligheten till distansarbete gjorde att många stadsbor sökte ett lugnare liv på pendlingsavstånd till en större stad. Det är något Marianne Sörling, ordförande i Lerums centrumförening, vittnar om.

– Plötsligt kunde man inte åka till jobbet utan jobbade på hemmaplan, och det gav näring åt cirka 20 nyetableringar här i Lerums centrum de senaste åren. Men vi har jobbat metodiskt hela tiden tillsammans med Fastighetsägarna och företagen och kommunen, det har varit tre samarbetspartners och nu har vi uppnått kriterierna för definitionen av stadskärna, och det är vi stolta över.
Linda Siverbo fyller i:
– Vi har under många år arbetat med utveckling av stadskärnor, alltså i centrum och centralorter. Mår den bra så spiller det över på alla kommundelar. Vi började jämföra dem med varandra, men insåg att vi jämförde äpplen och päron. För att det skulle bli jämförbart över tid och mellan städerna så började vi sätta en snävare definition på ett visst antal invånare och en viss densitet av kommersiella aktörer.

VIKTOR LUNDBLAD ÄR själv uppväxt i Lerums kommun och menar att utnämningen har betydelse för hela samhällsutvecklingen.
– Om det är något vi lärt oss de senaste åren så är det att vi inte måste förbli en utpendlingskommun, som det alltid hetat så länge jag kan minnas. Vi ser nu hur vi kan säkerställa att det finns arbetsmöjligheter centralt i och med ett rikare utbud av näringsidkare och handlare som gör att fler handlar lokalt vilket i sin tur bidrar med bättre samhällsservice. Det blir mer rörelse av invånare och besökare på våra gator och torg och det leder till ökad trygghet.

Hur ser det ut med nya arbetstillfällen i kommunen?
– Kommunen är fortfarande den största arbetsgivaren, och det är klart att det vore bra om näringslivet kunde vara det i stället. Det behöver vara en blandning förstås, men jag har inte några exakta siffror på hur många av våra invånare som jobbar på annan ort i dagsläget, säger Lundblad.
Linda Siverbo inflikar:
– Den 16 november presenteras Cityindex för specifikt Lerums stadskärna. Den beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandel, restaurang och kommersiell service i stadskärnan det senaste året. I den kommer det också inkluderas siffror på utpendling.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.