50 nya bostäder planeras i centrum – historiska fastigheter kan rivas


Aron Mikael Sik 2024-02-04

De aktuella fastigheterna idag. Det ”blå huset” skymtas till höger.
Bild:Matilda Falk
De aktuella fastigheterna idag. Det ”blå huset” skymtas till höger.

LERUM | Fastighetsutvecklaren Sverigehuset har fått grönt ljus för att starta detaljplan för cirka 50 nya bostäder på Brobacken i centrala Lerum.

 

I planerna ingår två kulturhistoriskt intressanta byggnader som kan komma att rivas för att ge plats åt de nya bostadshusen – vilket får vissa att reagera.

– Nästa steg blir att bestämma vilken typ av bostäder vi ska bygga, färdiga lägenheter ligger säkert fem år fram i tiden, säger Anna Henriksson, vd på Sverigehuset.

Fastighetsutvecklaren förvärvade fastigheterna på Brobacken för cirka tre år sedan och tanken har redan från början varit att uppföra nya bostäder på platsen. Så sent som den 25 januari gav samhällsbyggnadsnämnden ett positivt planbesked till Sverigehuset.

– Det är ett oerhört bra bostadsläge i princip kloss an till Bagges torg och Säveån. Nu har vi fått positivt besked från kommunen att fortsätta utreda möjligheterna för nya bostäder, efter att de gjort egna geotekniska utredningar för Säveån, säger Anna Henriksson.

De befintliga fastigheterna utgörs av dels ett gammalt torp, i folkmun kallat för ”blå huset” där frisörsalongen Saxen huserar, dels ett så kallat ”affärshus” byggt 1940 med både verksamhetslokaler och bostäder. Båda anses ha kulturhistoriskt värde och samhällsbyggnadsnämnden har gjort ett tillägg om att det måste beaktas i en kommande detaljplan.

– Det är alltid olika värden som ställs mot varandra när det ska byggas nya bostäder, oavsett var de byggs. I det här fallet finns det kanske kulturhistoriska värden och det är klart att vi ska ta det i beaktning. Men det är långt kvar, det är inte bestämt vilken typ av bostäder som är aktuellt eller hur många som är lämpligt, det kommer att utredas i detaljplan, fortsätter Henriksson.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.