Toto gör ett habilt dagsverke i Partille Arena


Denny Bågenholm 2022-08-15

Nästa fullsatt, 4000 åskådare i en varm Partille Arena. Kanske värmen gjorde att det saknades lite energi?
Bild:Denny Bågenholm
Nästa fullsatt, 4000 åskådare i en varm Partille Arena. Kanske värmen gjorde att det saknades lite energi?

Steve Lukather och Joseph Williams kämpade trots allt tappert för att få igång hela publiken.
Bild:Denny Bågenholm
Steve Lukather och Joseph Williams kämpade trots allt tappert för att få igång hela publiken.

10cc gjorde sin grej och gjorde det bra.
Bild:Denny Bågenholm
10cc gjorde sin grej och gjorde det bra.

KULTUR & NÖJE | Toto spelar i Partille Arena, läs orden igen, stanna upp och läs igen. Ett av världens största rockband med över 40 miljoner sålda album och låten “Africa” som streamats över 1,2 miljarder gånger. Nu står de på scenen i lilla Partille och man får nästa nypa sig i armen, är det på riktigt?

Toto har ibland fått ett rykte om sig att vara “musiker-musik”, ett band för musiker som kanske låter lite för välproducerat och perfekt för vanliga människor. “Det är väl bara att sätta en femma direkt, det är ju Toto”, säger en av de där “musikerna” från Göteborg innan konserten. Ja, tänk om det vore så enkelt. Vi återkommer till Toto men börjar med förbandet 10cc.

Bandet 10cc bildades redan 1972 i Manchester och består idag av Graham Gouldman (med sedan starten) Paul Burgess, Rick Fenn, Mick Wilson och Iain Hornal. Det är inga juniorer som kliver upp på scen på utsatt tid. Publiken slutar titta i mobilerna när gruppen river av “Wall street shuffle” som första låt och det börjar riktigt bra.

De som inte riktigt kan placera bandet, får en fin påminnelse när balladen “I'm not in love” spelas efter halva konserten, det gungas försiktigt i takt med musiken och de flesta sjunger med. Bandet hade kunnat spela av timmen, hämta lönechecken och tagit en kopp te i logen, men det är de inte intresserade av. Vi får en timme med fantastisk stämsång, bra ljud och ett riktigt samspelt band. “Dreadlock holiday” låter precis som på albumet och som näst sista låt framförs “Donna” helt A cappella till kvällens största jubel, publiken vill inte sluta applådera och bandet ser nästan generat ut när det bugar om och om igen.

Avslutningsvis kommer “Rubber bullets” och vi har fått en timmes riktigt bra underhållning. Utan tvekan blir det en fin fyra till 10cc med en uppmaning till läsarna att lyssna in deras låtar på någon streamingtjänst eller helst en nypressad vinyl.

Efter en imponerande kort omriggning, släntrar Toto lite skönt “laidback” in 25 minuter senare. Gruppen inleder med “Orphan” från albumet "XIV" inspelat 2015 och redan här kommer frågan, blir det publikfrieri eller navelskådning? Nygamla sångaren Joseph Williams som återförenades med bandet efter att Bobby Kimball inte fick nytt förtroende vid återföreningen 2010, sjunger fantastiskt bra och detsamma gäller även Steve Lukather. Gruppen fortsätter med “Hold the line” från första albumet “Toto” inspelat 1978.

Med två låtar från albumet "Fahrenheit" (1986) fortsätter kvällen, “Till the end” och “I´ll be over you” där den sistnämnda skapar skön magi, balladerna blir kvällens höjdpunkter. Nu känns det som att det börjar lyfta och publiken anar ytterligare en riktig rökare när endast bandets keyboardist Dominique "Xavier" Taplin som tidigare lirat med Prince är kvar på scen. Några takter in hörs introt till “Childs anthem” och männen i bandtröjor till höger går “bananas” nu ska det fläskas på tänker de och ler.

Men inte, nu blir det ett väldigt långt pianosolo och det låter visserligen väldigt bra men då det redan har kommit solon i nästan varje låt av Steve Lukather själv börjar publiken skruva lite på sig. Det är dessutom sensommarvärme och rejält kvavt inne i Partille Arena.

"Georgy Porgy" kommer i en funkigare version som har tappat lite av originalsvänget, vilket är synd. Två låtar senare lämnar åter bandet scenen och nu är det dags för trumsolo med den fantastiska Robert Searight från superhypade bandet Snarky puppy. Åter blir vi lurade på godbiten “I'll supply the love” när den sjungs en stund över trumsolot, men inte heller den låten kommer i sin helhet utan James Browns stämma hörs vid flera tillfällen istället och även detta solo är väldigt långt.

Finalen närmar sig efter att gruppen gett sig på Beatles gamla hit “With a little help from my friends”. Då får vi först “Rosanna” och sedan deras största hit “Africa” som streamats över 1,3 miljarder gånger. Bandet går ut och klappas in till en sista entré och fina “Stop loving you” som får avsluta kvällen.

Gruppen går lite i sin egen fälla, Steve Lukather “är” Toto och en fantastiskt gitarrist men det är lite som med kladdkaka, grymt gott i början men efter ett tag blir det väl sött och kladdigt, då orkar man inte mer utan mår lite illa. Steve Lukather är ikväll den sjunde portionen kladdkaka och han kramar ur sig solo, efter solo, efter solo tills man knappt vet vilken låt de startade med. Det blir lite för mycket av allt och tyvärr blir även mitten av konserten ett svårt parti med udda låtval och det hade verkligen funnits möjlighet att kasta om lite i låtlistan för att får mer tryck.

Att Steve flörtar lite med Pink Floyd-fansen när han kör ett “Shine on you crazy diamond”-riff känns på nåt sätt synonymt med kvällen. Toto vill inte vara “crowdpleasers”, de vill spela “musiker-musik” och befäster själva sitt eget gamla rykte. Detta är tionde konserten på lika många dagar för gruppen, med exakt samma låtar och nästan exakt på minuten lika långa konserter. Toto har en fin dag på jobbet, publiken tycker det är lagom kul, det blir en trea som är lagom bra. Kvällens behållning är "Donna" i A cappella-version med 10cc och det kanske inte var tanken?

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.

Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.